Dalmacija – Dubrovnik

Raj na Zemlji

Zidine se grade kako bi zaštitile blaga, a to posebno vrijedi za Dubrovnik, gdje 1940 metara dugi kameni zid okružuje jedan od najljepših gradova na svijetu. 

Zahvaljujući besprijekornoj srednjovjekovnoj arhitekturi „Biser Jadrana” stoljećima očarava i zavodi vladare i umjetnike. Kako će nadahnuti vas?

Ivo Pervan

Gdje riječi nisu dovoljne.

Kamo ići?

Putovi starih kapetana

Putovi starih kapetana vode nas područjem burnih povijesnih događaja i borbi za slobodu, područjem na kojem su od davnina razvijeni trgovina, pomorstvo i brodarstvo, tamo gdje se oduvijek živi u skladu s morem i rijekom. Upoznajte drevni zavičaj pomorstva na poluotoku jedrenjaka Pelješcu s Pomorskim muzejom u kolijevci pomorskih kapetana Orebiću, rodnome mjestu moreplovca Marka Pola gradu Korčuli, povijesnom gradu Dubrovniku koji je stoljećima djelovao kao samostalna Dubrovačka Republika te nastavak tradicije u suvremenim morskim i riječnim lukama Pločama i Metkoviću. Priroda je na tim područjima skladala čudesni krajolik delte Neretve gdje se dodiruju rijeka i more, nizina i krš te jezero i močvara, neprolaznu ljepotu Nacionalnog parka Mljet s njegovim jezerima i renesansne Elafitske otoke Koločep, Lopud i Šipan te oblikovala raznolike i pitome krajolike Konavala. Pogledajte prema pučini gdje su se u prošlosti vodile mnogobrojne pomorske bitke, gdje se branila i čuvala sloboda i kuda su s jedrima punima vjetra plovili trgovački jedrenjaci.

1
POI image

Lastovsko otočje

U vodama Lastova na svoje će doći profinjeni moreplovci željni čiste prirode, jer do ovih dalekih otoka dolaze samo iskusni nautičari.

2
POI image

Mljet

Smješten na zapadnom dijelu otoka Mljeta, najšumovitijega otoka na Jadranu, park je poznat po dubokim zaljevima, Velikom i Malom jezeru, bujnoj i raznovrsnoj mediteranskoj vegetaciji i bogatim kulturnim nasljeđem kojem pripada i benediktinski samostan iz 12.

3
POI image

Stari grad Dubrovnik

Zahvaljujući jedinstvenoj političkoj i kulturnoj povijesti te svjetski poznatim građevinama, Dubrovnik se nalazi na UNESCO-ovu popisu svjetske baštine.

4
POI image

Stećci – srednjovjekovni nadgrobni spomenici

Takozvani stećci srednjovjekovni su nadgrobni spomenici, uglavnom isklesani od vapnenca te pravokutnog oblika s ravnim ili šiljastim vrhom, a mogu se pronaći u ležećem i uspravnom položaju.

5
POI image

Arheološki muzej Narona

Povijesno nasljeđe ovog područja najbolje je dočarano u antičkom gradu Naroni, u selu Vid pokraj Metkovića.

6
POI image

Cavtat – stara gradska jezgra

Cavtat - gradić brojnih palača, rezidencija i spomenika iz rimskog vremena smješten na zapadnim obalama Konavala. Cavtatsko podmorje najveće je nalazište amfora na Jadranu i Mediteranu.

7
POI image

Igra prijestolja - Kraljev grudobran

Teško da postoji bolja kulisa od svjetskog bisera Dubrovnika za glavni grad Sedam kraljevstva. Nikakvi posebni filmski efekti nisu bili potrebni da se Stari grad pretvori u Kraljev Grudobran.

8
POI image

Igra prijestolja - Kraljev Grudobran, Eyrie (Ston)

Kraljev Grudobran je ulijevao strahopoštovanje svojim neprijateljima moćnim zidinama na kojima su se razbile najveće flote i odustale najupornije vojske Sedam Kraljevstva.

9
POI image

Igra prijestolja - Qarth (Lokrum)

Za razliku od Daenerys Targaryen koja je danima putovala do trgovačkog grada Qartha gdje je tražila saveznike, vama će do Lokruma trebati desetak minuta brodićem.

11
POI image

Konavle – Krajnji jug Hrvatske

Konavle su smještene na krajnjem jugu Hrvatske, na jugoistočnom dijelu današnje dubrovačke rivijere, a riječ je o području kupnjom kojeg je Dubrovačka Republika u 15. stoljeću zaokružila svoj teritorij.

12
POI image

Korčula – grad Marka Pola

Kao povijesno središte istoimenog otoka, grad Korčula jedan je od najbolje očuvanih srednjovjekovnih sredozemnih gradova. Rodno je mjesto Marka Pola, a može se pohvaliti bogatom povijesnom, arhitekturnom i kulturnom baštinom.

13
POI image

Neretva / Baćinska jezera

Neretva je jedna od onih rijeka koje svojim bogatstvom i silinom ulijevaju strahopoštovanje na kojem se god dijelu nalazili. Tako je posebice kod ušća, koje je zapravo jedina delta na ovim prostorima.

14
POI image

Odisejeva špilja

Za one koji su radije ispod nego iznad mora hrvatsko podmorje, osim flore i faune, skriva nevjerojatno povijesno bogatstvo obzirom da se pomorski promet na njemu odvija još od vremena stare grčke, preko 4000 godina.

16
POI image

Plaža Pasjača

Ova mala, teže dostupna plaža i njena tirkizna boja mora ispod surovih Konavoskih stijena puna je prekrasnih, fotogeničnih vidika, pa zato ni ne čudi činjenica da se #Pasjača vrlo često pojavljuje u društvenim mrežama.

17
POI image

Plaža Saplunara

Predio Saplunara zaštićeni je krajobraz, zbog čega je to mjesto raj za ljubitelje prirode, mira i tišine.

18
POI image

Plaža Šunj

Plaža Šunj nalazi se na južnoj strani otoka Lopuda i najpoznatija je pješčana plaža na dubrovačkom području.

19
POI image

Plaže otoka Lokruma

Želite li izbjeći ljetne temperature i gužve, vaš će izbor zasigurno biti otok Lokrum i ljepota uživanja u sunčanju kupanju ili jednostavno u odmoru u hladovini guste borove šume. Otok Lokrum posebni je rezervat šumske vegetacije, a ujedno i pod zaštitom UNESCO-a.

20
POI image

Stonske zidine

Ta fortifikacijska cjelina iz 14. stoljeća jedinstvena je po svojoj dužini od 5,5 km i monumentalnosti te obrambenim strukturama i urbanističkim izgledom.

Hrvoje Serdar

Grad koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Dubrovnik je nekoć bio jedna od najmanjih, ali vrlo bitnih sredozemnih pomorsko-trgovačkih država, o čemu svjedoči činjenica da je u svojim najslavnijim danima imao konzularna predstavništva u više od 80 gradova i čija je trgovačka flota od skoro 700 jedrenjaka bila ravna mletačkoj. Pod nebeskim patronatom sv. Vlaha, krunjen glasovitim barjakom Libertas koji se vijori s visokoga kamenog stupa kojim bdije legendarni vitez Orlando, Dubrovnik je grad čiju će vam bogatu povijest najbolje ispričati šetnja njegovom glavnom ulicom -‘uglačanim’ kamenim Stradunom. Slavne će vam zidine ovoga grada s veličanstvenim kulama i bastionima podariti pogled na čarobne Elafitske otoke Šipan, Lopud i Koločep, prosute poput biserja u modrini mora. Prozvani jelenjim otočjem (grč. elaphos - jelen), ova skupina otoka i otočića, na kojima je nekad obitavala ova plemenita divljač, doslovno sažima kvalitetu netaknutog Mediterana u kojima podjednako buja suptropska vegetacija, prostrane borove šume i maslinici, a sve zajedno rube prekrasne pješčane plaže.

Od Onofrijeve česme do Gradskog zvonika, filigranski profinjenih gotičko-renesansnih zdanja palače Sponza i slavnoga Kneževog dvora, kao i baroknih crkava sv. Vlaha, katedrale Uznesenja Marijina ili pak sv. Ignacija sa slavnim isusovačkim učilištem, u ovome će gradu svaki vaš korak biti doživljaj par excellence.
Usput, zateknete li se ovdje ljeti kada Dubrovnik blista posebnim sjajem i kada se za tradicionalnih Dubrovačkih ljetnih igara cijela starogradska jezgra u trenu pretvori u čarobne kulise jedinstvene pozornice na svijetu, s obližnje utvrde Lovrijenac, izrasle na klisurini visokoj 37 metara iznad mora, slušat ćete kako besmrtni Hamletov monolog ‘biti ili ne biti’ odjekuje doista posebnom težinom…

Istražite otoke očaravajuće povijesti

Još od vremena kad se svjetski moreplovac Marko Polo otisnuo punim jedrima prema terri incogniti iz rodnog mu otoka Korčule, njegov je viteški gradić, izniknuo na ostacima grčke kolonije, polako rastao u svojevrsnu kamenu urbanu skulpturu pravilnih linija, dobro očuvanu sve do današnjih dana. Nizane ingenioznošću kakvoga domaćeg arhitekta, ujedno i mudrog urbanista, korčulanske su ulice pravi kuriozitet. Građene po modelu riblje kosti, ove su ulice posebno blažene ljeti jer unatoč tome što ih ujutro i poslijepodne sunce kupa nekim posebnim zlatnim sjajem, njegova ih toplina sretno zaobilazi za najveće podnevne žege. Želite li doživjeti jedinstvenu korčulansku atmosferu, neka vas dobar vjetar nanese ovdje u srpnju kad se održava Međunarodni festival pjesme i vina u čast slavnom moreplovcu ili Festival viteških igara tradicijskih mačevalačkih plesova u originalnim nošnjama iz 16. st. s glasovitim uprizorenjem borbe bijelog i crnog kralja.

Ivo Biočina
Dio nekadašnje Dubrovačke Republike, poluotok Pelješac je sa svojim i danas očuvanim 5,5 km dugim zidinama kamenog gradića Stona kojima se branio prilaz slavnoj Republici bio bitna strateška točka. Krijepljen milošću toplih južnih eola, Pelješac je vinoljupcima dobro znano kraljevstvo vina Dingač, najcjenjenijega hrvatskog vina.

Grad Orebić, poznat kao središte pomorstva u 18. st., danas je rado pohođeno odredište povjesničara umjetnosti. Uznosit od prelijepih kamenih palača i vila, na čijim se fasadama ogleda obilje i raskoš života obitelji pomoraca, i osobito prepoznatljiv po svojim božanskim vrtovima u kojima rastu najegzotičnije biljke donošene stoljećima sa svih strana svijeta, Orebić je doista mjesto koje će vam ostati u sjećanju.

 

Ako ste ikada, dojmljeni pričom o Odiseju kojeg je na otoku zatočila nimfa Kalipso, razmišljali o tom utočištu pitajući se kako je mogla izgledati ta slavna Ogigija, zaputite se na Mljet na krajnjem jugu Hrvatske i otkrit ćete prizor kao otrgnut iz slikovnica najljepših bajka. Pred vama će osvanuti jezero usred otoka, a u jezeru otočić sa samostanom iz 12. stoljeća. Iako Kalipso neće biti u blizini, ovaj će prizor svejedno biti dovoljan da vječno zarobi vaše srce i možda više nikada ne poželite otići odavde.

Terapeutski utjecaj umjetnosti i ljepote

Razvijena i kvalitetna hotelska ponuda u samome gradu, obližnjemu Cavtatu kao i drugim središtima Dubrovačke rivijere u najužoj su vezi i s kongresnom industrijom. Gotovo da ni nema hotela koji uz smještajni dio nije investirao u velike i moderne kongresne dvorane i dvorane za sastanke te u svu ostalu infrastrukturu. Održati kongres u Dubrovniku i na njegovoj rivijeri stvar je prestiža.