Dalmacija - Šibenik

Gdje je bisere lako pronaći.

Kristalno čiste vode šibenske regije ukrašava 240 predivnih otočića i grebena, a svaki od njih poziva vas da ih posjetite na svojoj jadranskoj pustolovini.

Netaknuti pejzaži kornatskog arhipelaga ili zadivljujući slapovi i jezera rijeke Krke u tim dvama nacionalnim parkovima dva su mjesta koja na svojem putovanju ne smijete zaobići.

Stipe Surać

Raj za jahtaše

Kamo ići

Putovi hrvatskih vladara

Iz Skradina, malena grada bisera stara više od 6000 godina, otisnut ćemo se rijekom Krkom do jednog od najpoznatijih hrvatskih prirodnih fenomena, Skradinskog buka. Otkrivajući zaleđe bit ćete nagrađeni još jednom starom hrvatskom prijestolnicom, gradom Kninom, u čijem će okruženju vrijeme proletjeti kroz aktivni odmor koji će vam okrijepiti dušu i tijelo. U Šibeniku će vas zadiviti katedrala sv. Jakova čija kupola nadvisuje kamena zdanja srednjovjekovnih zgrada, a uske gradske ulice u toplim ljetnim večerima pozivaju na druženje privlačnošću temperamentne sredozemne ljepotice. Ako vas na kraju putovanja putovima hrvatskih vladara možda do kraja ne iznenadi otok spužvi Krapanj koji nosi tri epiteta: najmanji, najniži i najnaseljeniji sredozemni otok, onda ćete krstarenjem po Nacionalnom parku Kornati, poznatom nautičkom raju, doživjeti potpuno ispunjenje duše pozitivnim emocijama promatrajući igru mnoštva otoka, otočića i hridi koja nigdje drugdje nije tako razigrana kao što je to upravo na tome mjestu.

1
POI image

Dinara

Dinara je jedna od najzanimljivijih hrvatskih planina. Njezina nekoliko stotina metara visoka jugozapadna stijena svojom veličinom zadivljuje i privlači poglede svakog tko ju promatra iz podnožja, a posebnu joj ljepotu istodobno osiguravaju bogate cvjetne livade i šume.

2
POI image

Kornati

Nacionalni park Kornati sastoji se od 89 nenaseljenih otoka, otočića i hridi koji su razmješteni na samo 70 četvornih kilometara.

3
POI image

Krka

Sa svojih sedam sedrenih slapova, ukupnom visinom pada od 242 metra te najvećom sedrenom barijerom u Europi, Skradinskim bukom, Nacionalni park Krka prirodni je i kraški fenomen. Obavezno posjetite i otočić Visovac s franjevačkom crkvom i samostanom.

2
POI image

Velebit

Jedinstveni krški oblici, krajolik i flora i fauna nadahnuli su UNESCO da cjelokupno područje Parka prirode Velebit proglasi svjetskim rezervatom biosfere. Sjeverni dio parka najatraktivniji je, a poznat je po vrhovima Hajdučki i Rožanski kukovi te po Velebitskom botaničkom vrtu.

5
POI image

Venecijanski obrambeni sustav 16. i 17. stoljeća

Obrambeni sustav Zadra i šibenska utvrda sv. Nikole na UNESCO-ovu su popisu svjetske baštine kao dvije od šest komponenti transnacionalnog serijskog kulturnog dobra „Venecijanski obrambeni sustav 16. i 17. stoljeća”.

6
POI image

Vransko jezero

Za one koji više vole manje naporne oblike uživanja u prirodi kao stvoren je Park prirode Vransko jezero. Njega čini najveće hrvatsko jezero s okolnim prostorom, smješteno sasvim blizu mora.

7
POI image

Plaže na Kornatima

Lunarni pejzaži Kornatskih otoka idealna su destinacija za „robinzonski“ turizam. Bezbrojne uvale stotina otoka zaštićenih statusom nacionalnog parka, neodoljive su jedriličarima. Kornatske plaže raj su roniocima, nautičarima i svima koji žele uživati u osami.

8
POI image

Bribir

Nalazi se 14 kilometara sjeverozapadno od Skradina. Otkriveni arheološki nalazi na ovom području mogu se kontinuirano pratiti od kasnog brončanog doba kroz antiku, srednji vijek do novijeg doba.

9
POI image

Igra prijestolja - Braavos (Šibenik)

Sjećate se Arye Stark, neustrašive kćeri Lorda Eddarda Neda Starka, koja je spasila svijet živih usmrtivši Noćnog kralja. Jedna od njezinih avantura događa se upravo u Šibeniku...

10
POI image

Katedrala sv. Jakova u Šibeniku

Šibenska je katedrala jedinstveni spomenik europske sakralne arhitekture i uvrštena je na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Ukrašena je sedamdeset i dvjema u kamenu isklesanim glavama i najvažnije je hrvatsko arhitekturno ostvarenje iz 15. i 16. stoljeća.

11
POI image

Kninska tvrđava na brdu Spas

Ta vojna utvrda nastala na ranohrvatskome kulturnom nasljeđu iz 9. stoljeća nalazi se na južnom dijelu brda Spas koje dominira nad Kninom i njegovom okolicom. Sa svih strana tvrđave pruža se zadivljujući pogled. 

12
POI image

Krapanj – Brodarica

Krapanj je najmanji, najniži i najnaseljeniji otok na Sredozemlju, površine samo 0,36 četvornih kilometara i prosječne nadmorske visine od 1,5 metara. Poznat je po tradiciji izlova i prerade morskih spužvi, a udaljen je 300 metra od kopna gdje se nalazi selo Brodarica.

13
POI image

Otok Prvić

Otok Prvić, pokriven mediteranskom makijom, vinogradima i maslinicima sa slikovitim uvalama smjestio se u šibenskom arhipelagu u blizini Vodica.

14
POI image

Otok Zlarin

Idilički netaknuta priroda, guste borove šume, raznovrsne plaže te mnogobrojne skrivene manje i veće uvale oduševit će svakog izletnika i turista.

15
POI image

Plaža Slanica

Ova pješčana plaža s betoniranim i stjenovitim dijelovima i plitkim morem savršena je kulisa igračima “picigina”.

16
POI image

Primošten

Nekad otok, Primošten je sačuvao atmosferu i sva arhitektonska obilježja srednjovjekovnog mediteranskog ribarskog naselja.

17
POI image

Rogoznica

Rogoznica, grad toplog mora, lijepih plaža, krša i kamena, smjestila se 25 km južno od Šibenika. Ovo tipično malo mediteransko mjesto idealno je za miran i ugodan odmor, daleko od gradske vreve.

18
POI image

Skradin

Udaljen 15 kilometara od Šibenika, Skradin je romantičan mediteranski grad uskih isprepletenih ulica, lukova i stubišta, smješten na ulazu u Nacionalni park Krka. Ima povijest dugu 2000 godina o čemu svjedoče obližnja važna arheološka nalazišta.

Aleksandar Gospić

U divljoj ljepoti bijeloga krškog kamena i plavetnilu bistrog mora, šibenski se akvatorij, kao pravi nautičarski raj, ponosi brojkom od čak 240 otočića i hridi, od kojih svaki krije neku zanimljivost.

Želite li pronaći najpoznatije koraljare na Jadranu, otplovite na Zlarin, a zanima li vas mjesto poznato po lovcima na morske spužve, otisnite se na Krapanj. No želite li iskusiti nešto sasvim jedinstveno, otisnite se na pučinu i otkrijte Kornate. Bogovi su htjeli okruniti svoje djelo pa su posljednjeg dana od suza zvijezda i daha mora stvorili Kornate“, zapisao je jednom prigodom George Bernard Shaw razmišljajući o ovom fantastičnom arhipelagu. O ovoj neponovljivoj kreaciji prirode, najmnogobrojnijem sredozemnom nizu otoka, dovoljno je reći da ovih božanskih zvjezdanih suza okamenjenih u moru ima upravo koliko i dana u godini.

 

Ovdje doista vrijedi: „Jedan otok za jedan dan u godini“, a od 365 krasota, njih 150 čini jednu posebnu cjelinu - Nacionalni park Kornate. Čipkasta mreža okomitih stijena što izbijeljene plemenitom jadranskom solju i išibane mirisnom burom vrtoglavo uranjaju u modrinu mora, epski je prizor bez premca dok su pitome lučice, romantične uvale i skrivene plaže pravi nautički raj za moderne Robinzone željne djevičanski netaknute prirode.

Zoran Jelača

Od čudesnih slapova rijeke Krke do Krešimirova grada Šibenika

Slijedite li pak bajkovite staze čudesnoga krškog carstva rijeke Krke do mora, na pravom ste putu da odškrinete vrata najzaštićenije prirodne luke srednjeg Jadrana i upoznate ponositi grad kralja Krešimira - Šibenik. Na tom zelenom putu, čudesnom prostoru na kojem obitava više od 222 vrste ptica i koji se ponosi jedinim sokolarskim centrom u Hrvatskoj, ljepotica Krka prelijeva svoje plemenite vode preko čak sedam slapišta. Upravo između najljepših, Roškog slapa i Skradinskog buka, ljudske su ruke okrunile prirodu dvama nadaleko glasovitim zdanjima: pravoslavnim manastirom sv. Arhanđela i samostanom Visovac. Poput mitskog Avalona, jedinstven po svojem bajkovitom smještaju na otočiću usred smaragdnog jezera kojeg je oblikovala rijeka Krka, franjevački je samostan Visovac mjesto koje čuva vrijednu knjižnicu, umjetnine i mnoštvo dragocjenosti, među kojima i sablju jednoga slavnog junaka.

Zoran Jelača

Očaravajuća kulturna baština milenijskoga grada

Prvi put spomenut 1066. godine u dokumentima hrvatskog kralja Petra Krešimira IV., zbog čega ga i danas nazivaju Krešimirovim gradom, Šibenik je grad koji su prije više od jednog milenija utemeljili Hrvati. Prošećite i zavirite u njegove ulice, skale i trgove, i najvrj-ednija će djela umjetnosti Dalmacije osvanuti pred vama kao na dlanu. Zateknete li se ovdje ljeti u pravo vrijeme, na ovim se istim ulicama odigrava jedini svjetski Međunarodni festival djeteta, festival Večeri dalmatinske šansone i slikoviti Šibenski srednjovjekovni sajam.

 

Uznosit od svojih utvrda i kula, mjesto rođenja Fausta Vrančića - izumitelja padobrana, Šibenik je ipak najpoznatiji po svom najvećem i najvrjednijem sakralnom spomeniku - gotičko-renesansnoj katedrali sv. Jakova (15. i 16. st.), čija kupola od bijeloga kamena poput krune dominira gradom. Građena više od jednog stoljeća majstorskim rukama, isključivo od kamena s otoka Brača i Korčule, ova je katedrala zbog svoje originalne montažne gradnje velikim kamenim pločama uvrštena u UNESCO-ov popis zaštićene svjetske baštine. Podignite pogled na smionu konstrukciju jedinstvenu u povijesti europske arhitekture i, dok vam se otima dah nad inovacijom domaćeg majstora Jurja Dalmatinca, zamislite: stoljeće je 15., bez moderne tehnike, a nad vama monumentalni bačvasti svod i kupola bez drveta i bez crijepa, tek od samih višetonskih kamenih blokova užlijebljenih u kamena rebra! Doista impresivno! Obiđete li i krstionicu, otmjeno trolisno renesansno pročelje i slavni vijenac od 88 glava postavljen oko vanjskih zidova apside katedrale, postat će vam jasno zašto je Sv. Jakov tako poseban i zašto s pravom nosi titulu najljepše dalmatinske katedrale i najljepše crkvene građevine u Hrvatskoj.

Mario Hlača

Otkrijte čari prave dalmatinske kuhinje

Za kraj, kušajte kuhinju šibenskoga kraja, a osobito nadaleko poznate šibenske dagnje ubrane na mjestu gdje zelena ljepotica Krka uvire u Jadran, i otpijte gutljaj autohtonog Babića iz obližnjih primoštenskih vinograda. Upravo zbog svoje ljepote, neobičnosti geografskog položaja i škrte zemlje iz koje rastu, usprkos buri, ovi su vinogradi spomenik vrijednim težačkim rukama. U predvorju zgrade Ujedinjenih naroda slika ovih vinograda prenosi svoju priču na stotinu jezika!

Fascinacija vodom kao pokretačem svega

Šibenik i njegova okolica imaju sve bogatiju MICE ponudu, koju neprekidno unapređuje i dodaje joj nova poglavlja, uključujući i upravo izgrađene kongresne kapacitete u Šibeniku te obližnjim Vodicama.