Dalmacija – Split

Dragulj jednog carstva

Davne 305. godine poslije Krista najmoćniji čovjek na svijetu, car Dioklecijan, morao je odlučiti gdje želi provesti ostatak života. Od svih mjesta na svijetu, odlučio je dom sagraditi baš u srcu Dalmacije čime je postavio temelje za budući grad Split.

 

Slijedite njegove stope, istražite Dioklecijanovu palaču i tu regiju bogatu otocima, zadivljujućim prirodnim ljepotama poput planine Biokovo i plaže Zlatni rat na otoku Braču te kulturnim bogatstvima koja će nadmašiti sva vaša očekivanja.

Aleksandar Gospić

Gdje carstvo nije samo riječ za prirodu

Kamo ići

Putovi drevnih kultura

Slijedite miris čempresa i ružmarina cestom starih Rimljana do antičkog Traguriona gdje će vam njegov raskošni kamen, svaki portal, crkvica, palača i balkon razbuktati maštu i ispričati jednu legendu, jednu priču o ljubavi ili nadi. Doznajte zašto su rimski carevi izabrali ponosnu Salonu za prijestolnicu svoje provincije te zašto je jedan od njih, Dioklecijan, izabrao šarm Splita za svoju palaču. Osjetite duh alkarskih sinjskih vitezova, prkos i čežnju dalmatinske pjesme Omiša među surovim stijenama, odmorite se na neodoljivim plažama makarske rivijere, pod visokim liticama Biokova, a zatim zaplovite plavim cestama starih grčkih moreplovaca do sunčanih otoka s obiljem čuda, kristalno plavog mora, bijelog kamena, lavande i vinove loze, kojoj su davali život kradući zemlju kamenu, iz koje su onda bogatu toplinu juga pretočili u vino.

1
POI image

Biokovo

Najveći ukras srednjodalmatinske obale i njezin jedini park prirode upravo je ova impozantna planina.

2
POI image

Dioklecijanova palača i srednjovjekovni Split

Prve urbane građevine na tome području sagrađene su u rimsko doba, o čemu svjedoči Dioklecijanova palača (uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske baštine).

3
POI image

Povijesna jezgra Trogira

Stari centar grada opasan je zidinama i dobro očuvanim dvorcem, tornjem i brojnim građevinama i palačama iz rimskog, gotičkog i baroknog razdoblja.

4
POI image

Starogradsko polje

Starogradsko polje zaštićeno je područje uvršteno na UNESCO-ov popis svjetske baštine, a predstavlja najbolje sačuvanu grčku parcelaciju zemljišta na Sredozemlju.

5
POI image

Geopark Viški arhipelag

Viški je arhipelag geološki vrlo atraktivan predio sastavljen od formacija stijena zanimljivoga geološkog porijekla.

6
POI image

Igra prijestolja - Meereen (Klis)

Poput stamenog gospodara, ova tvrđava nazvana po klisuri, na kojoj je smještena između brda Kozjak i Mosor, već stoljećima pazi na Split.

7
POI image

Igra prijestolja - Meereen (Split)

Dobro došli u grad muzej. Mediteranski dragulj koji je očarao i rimskog cara Dioklecijana. Split je jednostavno bio savršen ambijent za fantastični i okrutni svijet Westerosa.

8
POI image

Igra prijestolja - Qarth (Trogir)

„Najvelebniji grad na svijetu koji je ikada bio i bit će” izraz je koji se u seriji upotrebljava za opis Qartha, a vrlo ga je lako zamisliti i kao idealan opis Trogira, čiji je povijesni centar pod zaštitom UNESCO-a.

9
POI image

Imotski

Imotska jezera su prirodna atrakcija – Crveno, najdublje krško jezero u Europi, i Modro jezero, omiljeno kupalište Imoćana koje je ime dobilo po jedinstvenoj modroj boji.

10
POI image

Klis

Dvadesetak minuta sjeverno od Splita nalazi se jedno od mjesta koje je Khaleesi pokorila. Tvrđava Klis je u popularnoj seriji „Igra prijestolja” zamijenila grad Meereen.

11
POI image

Makarska

Makarska je slikovit gradić zadivljujuće ljepote koji živi od turizma i za turizam, grad mladosti, kulture, sporta i zabave. Razvio se oko prirodne luke koju štite slikoviti poluotok Sveti Petar i rt Osejava...

12
POI image

Modra špilja, Biševo

Maleni otok Biševo, udaljen manje od pet nautičkih milja od Komiže, kolijevke falkuše, krije nadaleko poznatu Modru špilju.

13
POI image

Omiš

Na tako malom području može se razgledati mnoštvo kulturno-povijesnih znamenitosti. A za one koji vole aktivan odmor, Omiš je prava destinacija.

14
POI image

Otok Brač

Nekada otok poljoprivrednika, stočara, ribara i kamenoklesara okrenut je danas turizmu, no ne zaboravlja i ne odriče se svoje tradicije.

15
POI image

Otok Hvar

Poznat je po razvedenoj obali, čistim plažama i obilju sunca, netaknutoj prirodi, mirisu lavande, maslina i vina. Upravo je Hvar otok s najviše sunčanih sati u Europi - 2700 sati godišnje. 

16
POI image

Plaža Stiniva

Usjek u more okružen visokim klisurama koje skrivaju plažu Stiniva na Visu jedva se nazire s pučine.

17
POI image

Plaža Zlatni rat

Plaža Zlatni rat jedinstvena je u svijetu. Poput jezičca pruža se gotovo pola kilometra okomito u more. Vršak te glasovite plaže stalno mijenja oblik pod utjecajem valova i morskih struja.

18
POI image

Rijeka Cetina

U podnožju rijeke Dinare, najviše planine u Hrvatskoj, teče rijeka Cetina povezujući Vrliku, Sinj, Trilj i Omiš duž toka dugoga 105 kilometara.

19
POI image

Salona

Središte Dalmacije u antičko doba bila je Salona, drevni grad okružen planinama Kozjak i Mosor kroz koji protječe rijeka Jadro.

20
POI image

Skywalk Biokovo

Skywalk Biokovo nalazi se u jugozapadnom dijelu Parka prirode Biokovo na 13. km biokovske ceste i neposredno uz info-centar, na visini od 1228 metara nad morem. Platforma u obliku potkove „izlazi“ 11 m izvan litice.

Ivan Čorić

Veličanstveni grad rimskog cara

Kada je 305. godine rimski car Dioklecijan, imajući gotovo cijeli svijet pod nogama, odlučio sagraditi svoju ladanjsku vilu i u njoj provesti ostatak svog života, nije dvojio gdje će je podići.

 

U srcu Dalmacije, dobro zaklonjenoj uvali rodnog Aspalathosa (Splita), zaštićenoj s morske strane otocima splitskog arhipelaga, a s kopnene visokim planinama, Dioklecijan je vizionarski ucrtao posebnu točku na mapi Jadrana - budući grad Split..

 

Tek 6 kilometara udaljen od ondašnje kozmopolitske Salone, poznatog centra provincije Dalmacije koja je u to doba brojala i do 60 000 žitelja, s jakim zidinama, brojnim kulama, hramovima, palačama i termama, što je danas najveći kompleks antičkih spomenika u Hrvatskoj. Bila je to rezidencija bez premca u dotadašnjem graditeljstvu. Iako joj je sedamnaest stoljeća postojanja i neprekidnog života oduzelo mnoge prvobitne oblike, zauzvrat je obogaćena drugim kasnijim arhitektonskim i umjetničkim ostvarenjima. Među njima, gotovo ironijom sudbine, veličanstveni je mauzolej posljednjega rimskog cara poganina mjesto na kojem je podignut i dio katoličke katedrale posvećene sv. Duji — mučeniku kojega je smaknuo upravo Dioklecijan, s glasovitim drvenim orahovim vratnicama, radom majstora Andrije Buvine iz 1214. godine.

Ivo Biočina
Sretno odolijevajući povijesnim mijenama, duboko suživljena s gradom kao njegova gusto naseljena povijesna jezgra prepuna čarobnih kamenih palača, Dioklecijanova je rezidencija danas mjesto raspjevanih konoba u kojima se jedu domaći specijaliteti od morskih delikatesa do janjetine i sinjskih „arambašića“ zalivenih najfinijim sortama crnoga vina. Skrivajući u svom okrilju i najmanju ulicu na svijetu, osebujnog imena ‘Pusti me proći’, ova je čudesna i neponovljiva splitska jezgra s pravom imenovana spomenikom nulte kategorije i uvrštena na UNESCO-ov popis zaštićene svjetske kulturne baštine

Pravi šarm mediteranskog juga

Oplahnut toplim šarmom mediteranskog juga, Split je grad koji svoju bogatu povijest ne priča samo unutar svojih muzeja i crkava nego čija baština od antike do danas najglasnije progovara s Peristila i kamenih kuća, dok pravi mediteranski duh vreba iz veselih raspjevanih konoba, žamora kantuna, kaleta i ljepota na rivi. Slijedite li taj preplet bijelih kamenih ulica do obale na kojoj more ziba brodice, otkrit ćete grad u kojem je na svakom uglu slavni rimski vladar duboko utisnuo svoju carsku prisutnost zajedno sa svecem kojega je dao pogubiti. Poseban su kuriozitet ovoga grada pjesme i vrhunski svjetski sportaši, wimbledonski pobjednici, brojni olimpijci i asovi NBA lige te najljepše žene svijeta. Sumnjate li u to, odvažite se samo prošetati splitskom rivom...

Ivo Biočina

Otkrijte umjetničku riznicu grada-muzeja

Iako je njegov središnji dio velik tek 750 koraka, kako nam je to izmjerio i zapisao prije nekoliko stotina godina jedan revni povjesničar, Trogir je skladan kameni gradić bogate povijesti o čijem značenju najbolje govori činjenica da mu je jezgra, baš kao i Splitu, uvrštena u UNESCO-ov popis zaštićene svjetske kulturne baštine.

Još nazivan i gradom-muzejom sa slavnim portalom trogirske katedrale majstora Radovana iz 1240. godine, renesansnom gradskom ložom, tisućljetnim samostanom sv. Nikole u kojem se čuva glasoviti reljef antičkog boga Kairosa iz 4. stoljeća prije Krista - boga sretnog trenutka, Trogir je prava umjetnička riznica u kojoj se svakog ljeta ore arije natjecanja mladih svjetskih tenora…

Boris Kačan

Plavetnilo i potpuni sklad prirode

Priroda je zaista bila nesebična prema srednjoj Dalmaciji kad je njezinu obalu i duge šljunčane plaže, oplemenjene hladom mirisnih zelenih borova, ukrasila niskom otoka rijetke ljepote.
Ivo Biočina
Neposredno iznad plaža glasovite Makarske rivijere, s masiva Parka prirode Biokovo na kojem još i danas znaju vrludati divokoze, dočekajte nezaboravne izlaske sunca u ljetnu zoru, a pogled neka vam seže sve do krajnjih pučinskih otoka Jadrana.

Među njima, najveći otok splitskog arhipelaga, Brač, nadaleko je slavan otok kamena i vjetra. Otok kamena jer se na Braču vrijednim pregalačkim rukama kamenoklesara stoljećima ‘bere’ najbolji kamen o čijoj slavi svjedoči činjenica da su upravo njime osim domaćih katedrala građene i mnoge svjetske građevine, a otok vjetra jednostavno zato što nigdje na Jadranu, kako to daskaši znalački kažu, ne puše tako božanstven maestral kao u kanalu između Brača i Hvara, a osobito na plaži Zlatni rat čiji se izgled mijenja upravo ovisno o smjeru vjetra i valova. Odnedavno na listi deset najljepših otoka svijeta, sunčani Hvar je bez premca jedan od najzavodljivijih dalmatinskih otoka.

Hrvoje Serdar
S najvećim otočkim trgom na obje strane Jadrana, prvim komunalnim kazalištem u Europi izgrađenim još daleke 1612. godine, Arsenalom, slavnom palačom ‘Tvrdalj’ Petra Hektorovića i izlizanim kamenim uličicama što se ljeskaju na suncu, na Hvaru nećete znati plijeni li vas više sklad povijesti i umjetnosti ili ljepota prirode začinjene zamamnim mirisom lavande.

Carstvo ljekovite sunčeve svjetlosti i mediteranske prehrane

Grad Split nalazi se u središnjoj Dalmaciji te je središte ove subregije koja je atraktivna zbog svojih raznolikosti – otoka, priobalja i unutrašnjosti. Svi zajedno, ali i svaki dio posebno privlače zbog prekrasne prirode, kvalitetne usluge te prilike da svoje poslovne sastanke, konferencije ili insentive održite u poticajnome okruženju koje pronalazi pravu mjeru poslovnosti i ugode.