Slavonija

Odjeci tradicije

Slavonija je područje legendi čiji se mitovi i tajne ponosno prenose s koljena na koljeno. Slavonci se ponosno drže tradicija kao što su proslava žetve, narodna nošnja i lokalna narodna glazba.

Gostoljubivi su domaćini, uvijek spremni za druženje uz čašu jednog od mnogobrojnih kvalitetnih vina nastalih zahvaljujući plodnoj zemlji i uz zalogaj nekog od ljutih lokalnih specijaliteta kao što je čobanac ili riblji paprikaš.

Davor Rostuhar

Gdje je zlato uvijek na horizontu

Kamo ići

Putovi panonskog mora

Nekad nepreglednu plavu morsku pučinu danas krasi zlatna boja, a njezini su otoci danas zelene gore. Od velike vode ostale su samo školjčice u plodnim ravnicama slavonskih polja. Ali zato su tri velike rijeke, Sava, Drava i Dunav, zagrlile taj kraj i čovjek je znao da će u izobilju prirode tu imati dragi dom. Davno nestalo Panonsko more ipak je ostavilo jedan svoj slani izvor u Bizovcu. Temperatura vode od čak 96 °C jedinstvena je pojava u Europi. To izazovno prirodno okruženje voljelo je plemstvo koje je nekada tu gradilo dvorce te uživalo u lovu, ribolovu i vrhunskom vinu koje se pilo i na europskim dvorovima i kraljevskim krunidbama. Poznati su vinski podrumi Iloka, Kutjeva i Belja. Danas možete i sami uživati u svim tim čarima prošlih vremena. Na putovima Panonskog mora otkrijte lijepe pjesme toga kraja uz zvuke tamburice, a mnogobrojne folklorne svečanosti prikazat će vesele povorke okićenih muškaraca i djevojaka u živopisnim nošnjama, muškarci nose šokačke šešire, a djevojke zlatne dukate. Grad Vinkovci – grad s najduljim kontinuitetom života u Europi.

1
POI image

Kopački rit

Park prirode Kopački rit jedinstven je močvarni rezervat. Jedno je od najvećih mrijestilišta ribe srednje Europe i važno ornitološko područje.

2
POI image

Papuk

Jedinstvenost geološke, biološke i kulturne autentičnosti čine Park prirode Papuk jedinim geoparkom u Hrvatskoj uvrštenim na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

3
POI image

Arheološki lokalitet Vučedol

Arheološki lokalitet Vučedol smješten je uz obalu Dunava, 5 kilometara nizvodno od Vukovara, i jedan je od najznačajnijih lokaliteta eneolitika.

5
POI image

Dvorac Odescalchi i srednjovjekovne zidine u gradu Iloku

Iznad Dunava izdižu se zidine utvrde i dvorac kneževa Odescalchi, s renesansnom parkovnom arhitekturom, crkvom i samostanom svetog Ivana Kapistrana. Dio su dobro očuvana urbana kompleksa najistočnijega hrvatskoga grada, Iloka.

6
POI image

Karanac – Etno selo

Karanac odiše ugođajem nekih davnih, prošlih vremena u kojima je svaka kuća imala svoju priču koja se polako prenosila s koljena na koljeno zadržavajući izvornost i stil života daleko od užurbanosti i vreve gradske sredine.

7
POI image

Kutjevo

Kutjevo – vinska prijestolnica kontinentalne Hrvatske. Gradić je smješten u plodnoj Požeškoj 'zlatnoj' dolini, na južnim obroncima Krndije i Papuka u uskoj dolini rječice Kutjevčanke.

8
POI image

Osječka Tvrđa

Romantični stari centar grada poprima osnovne oblike početkom baroknog 18. stoljeća, a savršeno spaja vojnu utvrdu i organiziran građanski život.

9
POI image

Tvrđava Brod i franjevački samostan u Slavonskom Brodu

Tvrđava Brod iz 18. stoljeća jedna je od najvećih tvrđava u Hrvatskoj. Barokni franjevački samostan dobro je očuvan te je jedna od najimpresivnijih baroknih građevina u Slavoniji. Sa svojim klaustrom jedan je od najreprezentativnijih primjera samostanske arhitekture u sjevernoj Hrvatskoj.

10
POI image

Vinkovci - Prijestolnica Šokadije

Grad bogate povijesti, kulture, arhitekture, folklora, tradicije i običaja. Kontinuitet naseljenosti dug više od 7000 godina rijetkost je i u europskim okvirima.

11
POI image

Đakovačka katedrala

Najmonumentalnija sakralna građevina u Slavoniji je đakovačka katedrala posvećena sv. Petru za koju je sam papa Ivan XXIII. rekao da je najljepša crkva između Venecije i Carigrada.

Sergio Gobbo

Oblikovana stvaralačkom snagom moćnih rijeka Drave, Dunava, Save i Ilove, Slavonija je istinska mitska zemlja koja stoljećima samozatajno čuva svoja blaga.

Širokih i nepreglednih zlatnih ravnica, izronjenih iz plodne Panonije, snažnih tokova rijeka, naplavnih područja iz kojih su iznikle stoljetne šume moćnog hrasta lužnjaka (Quercus robur) i pitomim domom više od dvije tisuće bioloških vrsta, Slavonija je plodni pedalj zemlje koji ljudska ruka oplemenjuje već više od 8 tisuća godina. Od kada je u Pleistocenu nestalo Panonsko more, nekadašnji otok Papuk postao je planina, koja nam otkriva najstarije stijene ovoga dijela Europe—granite i metamorfne stijene iz Paleozoika—prepune svjedoka, koje danas pričaju geološku povijest Zemlje. Plodna je slavonska ravnica izronila iz dubina Panonskog mora, nakon što je skoro 10 milijuna godina bila morsko dno i zaživjela doskora kao obećana, zemlja.

Zlatna dolina koja je slavljena kroz povijest

Uključena u prvim stoljećima naše ere u sastav Rimskog Carstva, s dvije ceste, od kojih je jedna vodila do Osijeka i istočnih provincija, dok je druga povezivala toplice Aquae Balissae — današnji Daruvar te plodne i vinorodne krajeve Požegu, Đakovo i Vinkovce, Slavonija je i zemlja koja je dala i dva rimska cara: sposobnog, hrabrog i odvažnog Valentijana I. i njegova brata Valensa.

 

Slaveći je kao žitnicu, ali i vinorodni kraj, među kojima se posebno ističe kutjevačko vinogorje s jednim od najstarijih europskih vinskih podruma, Rimljani su tom kraju nadahnuto nadjenuli naziv Vallis Aurea (Zlatna dolina).
Domagoj Blažević
Željni blagoslovljenih trenutaka mira, posebnih veličanstvenih uprizorenja praiskonskog osvita kada zemlja svakog jutra neprimjetno izranja iz tame zaogrnuta koprenom izmaglice iznad širokih riječnih dolina, otkrijte zemlju Slavoniju.
Davor Rostuhar

Jedinstveni trenuci u gradovima Slavonije i Baranje

Ovo je kraj u kojem ljudi gaje duboko poštovanje spram zemlje hraniteljice i na čijim se licima čita jedan poseban slavonski ponos.

Ne dvojite, krenite putovima kojima između uznositih gradova srednjovjekovnih utvrda, samostana i baroknih dvoraca Osijeka, Vinkovaca, Požege i Slavonskog Broda sve do Vukovara i Iloka kasa plemeniti autohtoni đakovački lipicanski pastuh, a gnijezda svijaju rijetke ptice, dok obzor prelijeću jata divljih gusaka uzletjelih iz glasovitog Parka prirode Kopački rit. Otkrijte iločki franjevački samostan u kojem je sahranjen glasoviti talijanski franjevac Ivan Kapistran te barokne tvrđave Slavonskog Broda i Osijeka, prave urbane i kulturne panonske metropole čije je sveučilišno i znanstveno ozračje iznjedrilo i dva hrvatska nobelovca.

Ivo Biočina
Za kraj, prošećite još i slikovitim šorom slavonskog sela gdje se ruho ukrašava posebno raskošnim tradicionalnim tkanjem i zlatnim vezom, dok na trpezi mirišu slasna šunka i božanstveni kulen, a u loncu krčka glasoviti fiš—paprikaš. Dobrodošli u Slavoniju!

Kontinetalna anti-stress terapija