Regija Kvarner

Regija Kvarner

Preko šumovitih, miomirisnih otoka do planina, rijeka i jezera Gorskog kotara

Regija je podijeljena na osam turističkih cjelina koje nude raznovrsne mogućnosti aktivnog odmora, raznoliku konfiguraciju terena i podloge za vožnju biciklom po označenim i neoznačenim biciklističkim rutama s cjelokupnom pratećom ugostiteljskom, izletničkom, smještajnom i servisnom ponudom, a tu je i javni prijevoz: željeznica Zagreb – Karlovac – Delnice – Rijeka i brodovi iz Rijeke prema kvarnerskim otocima. Posebnost te regije, kao poveznice između kontinentalne i obalne Hrvatske, ipak je mreža sjajnih brdsko biciklističkih terena i ruta za sve ljubitelje iskonske prirode, strmina, vidikovaca i off roada.

 

Postoje dvije iznimno zanimljive biciklističke transverzale: Goranska biciklistička transverzala i Riječka biciklistička transverzala. Prva povezuje gotovo sve prirodne, kulturne i povijesne atrakcije Gorskog kotara. Vodi postojećim šumskim i lokalnim cestama s malo prometa, među kojima su čak tri povijesne ceste graditeljske baštine 18. i 19. st.: Karolina, Josefina i Lujzijana. Transverzala je sastavljena od sedam etapa od 28 do 43 km dnevno ili ukupno 260 km, a zajedno s još devet poveznica čini više od 400 km i 5000 metara ukupnog uspona te jednako toliko spustova. Radi se o jedinstvenom užitku na dva kotača kroz gusto zelenilo, s mogućnošću planiranja višednevnoga aktivnog odmora u Gorskom kotaru, ponajprije ljubiteljima prirode i brdskog biciklizma.

 

Druga, Riječka biciklistička transverzala cijelom svojom dužinom od 63 kilometra vodi uz atrakcije i zanimljivosti čak osam gradova i općina riječkog prstena. Oni kondicijski spremniji mogu je biciklom prijeći u jednom danu, ali za njezin potpun doživljaj preporučuje se višednevni boravak s obzirom na to transverzala ima više od 100 kilometara poveznica koje se mogu kombinirati na različite načine. Atraktivna konfiguracija terena i visinska razlika, od same razine mora do planinskih prijevoja i vrhova s jedinstvenim pogledima na Europsku prijestolnicu kulture 2020., grad Rijeku i Riječki zaljev, čine tu biciklističku transverzalu punom doživljaja za pamćenje i drukčijom u usporedbi sa svime što se uz obalu Primorja može vidjeti.

TZO Baška

Regija Kvarner domaćin je najpoznatije brdsko biciklističke etapne utrke u Hrvatskoj, 4 islands MTB stage race otocima Krkom, Rabom, Cresom i Lošinjem. Odvija se u travnju, a okuplja najstrastvenije, najspremnije i najspretnije zaljubljenike u brdski biciklizam s obzirom na to da je staza prilično zahtjevna. S druge strane, nadasve je originalna i zadivljujuće lijepa jer sva četiri otoka i inače nude atraktivne biciklističke rute lijepim krajolicima i mjestima.

Na otoku Lošinju u travnju 2018. također se održava i UCI MTB Downhill World Cup 2018., MTB spust utrka s brda Sv. Ivan prema Velom Lošinju.

 

Dva su zaštićena područja prirode kao stvorena za boravak u iskonskoj prirodi: Nacionalni park Risnjak pokraj Delnica i Park prirode Učka iznad Opatije. U oba parka mogu se unajmiti brdski bicikli, a na strmoj planini Učki, najljepšem vidikovcu na Kvarner i otoke, također i električni brdski bicikli za nezaboravne trenutke vožnje po osam označenih staza različitih kategorija ukupne dužine 180 km.

 

Grad Rijeka izabran je za Europsku prijestolnicu kulture 2020. , a jedan zanimljiv kulturni program koji nudi jest Ruta Frankopana bogatom ostavštinom hrvatske velikaške obitelji. Ruta vodi do 17 srednjovjekovnih gradova i triju sakralnih kompleksa nanizanih od Krka preko Vinodola do Gorskog kotara. Za cjelovito upoznavanje s tom povijesnom pričom najbolje je krenuti iz Centra za posjetitelje u dvorcu Kraljevica.

 

I kad se već dođe do Kraljevice, šećer na kraju biciklističkog istraživanja te regije jesu biciklističke rute Crikveničke rivijere, Novog Vinodolskog i njegova atraktivnog zaleđa, Vinodola. Za vožnju se nudi otprilike 300 km raznovrsnih biciklističkih ruta, od kojih su neke pogodne za bicikliste rekreativce, dok su druge zahtjevnije i predstavljaju izazov i jedinstven doživljaj vrhunskim sportašima i ljubiteljima brdskih krajolika.

 

Krenite redom i odaberite ono što najviše volite. Vozite sigurno i s puno užitka jer je to tu svugdje oko vas!