Regija Lika – Karlovac

Regija Lika – Karlovac

Uz rijeke i jezera, spilje i krška polja, povijesnim cestama do mora

Kroz najveći goranski prostor Hrvatske vode mnogobrojne biciklističke rute koje uglavnom prate prometno manje opterećene i sigurnije, a krajobrazno iznimno lijepe i zanimljive lokalne ceste dotičući vrijednu kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu u kombinaciji s povremenom usputnom ugostiteljskom ponudom i kvalitetnim obiteljskim hotelima, hostelima, kampovima, apartmanima i sobama za smještaj.

 

Kada i zašto je tu započeo razvoj cesta kojima se danas vozimo kao povijesnim cestama? Od početka 18. stoljeća razvojem trgovine i prometa kao glavnih pokretača gospodarstva između plodne Panonije i prometno značajnog Jadranskog mora na tom su prostoru izgrađene mnoge itekako važne i inženjerski gledano nadasve vrijedne ceste, danas ceste graditeljske baštine. Među važnijima ističu se Karolina, Josefina, Lujzijana, Rudolfina i Majstorska cesta preko Malog Alana (1044 m/nm) na Velebitu, otvorena 1832. Lujzijana je dovršena 1811., a bila je jedna od tada najljepših cesta u Europi. Krene li se biciklom iz Zagreba i unutrašnjosti prema moru kroz Karlovac, Dugu Resu, Novigrad, Bosiljevo i Ogulin ili Brinje te Gospić i Lovinac prema Jasenicama, Senju i Karlobagu, neka od tih cesta neizostavna je poveznica.

Regija nudi mnogo biciklističkih ruta, a svaka je svojevrstan nov, poseban doživljaj prostora. Neke slijede vijugave cestice slikovitih dolina rijeka Kupe, Korane, Mrežnice, Dobre, Gacke, Like ili Suvaje, prelaze preko starih kamenih mostova do očuvanih mlinova – vodenica.

Druge vode uz obale jezera Sabljaci, Sveti Rok, Gusić, Švica i Kruščica te kroz krška polja i pašnjačke livade s velikim brojem starih vrela. Treće se uspinju šumovitim obroncima i planinskim proplancima Vinice, Petrove gore, Žumberačke gore, Male i Velike Kapele, Kleka, Ličke Plješivice i najveće hrvatske planine, Velebita. Budući da su to područja najveće hrvatske divljine i gorskih bespuća, neke od ruta prolaze i rubnim dijelovima UNESCO-ova spomenika prirodne baštine Nacionalnog parka Plitvička jezera ili u srce planine Velebita, njezinih gustih šuma i jedinstvenih krških fenomena, zbog kojih je još 1978. uvršten na UNESCO-ovu svjetsku mrežu rezervata biosfere u okviru kojeg su danas dva nacionalni parka:Paklenica i Sjeverni Velebit te Park prirode Velebit.

Osim gorskih prostora, regija ima i vrijedne gradske atrakcije, koje se mogu obići sustavom javnih bicikala NextBike uvedenima u Karlovac, Gospić i Brinje. Posebno je zanimljiva povijesna jezgra Karlovca s novim Slatkovodnim akvarijem Aquatika i zelenim parkovima koji krase renesansni fortifikacijski sustav karakterističnoga šesterokrakog oblika toga grada. Također, pokraj Gospića u Smiljanu nalazi se Memorijalni centar Nikola Tesla u rodnom mjestu velikoga svjetskog izumitelja i fizičara.

 

U prolasku tom regijom pogled s ceste često odvlače mnogobrojne slikovite srednjovjekovne gradine i dvorci: Dubovac, Novigrad na Dobri, Ozalj, Ribnik, Bosiljevo, Tounj, Modruš, Ogulin, Slunj, Drežnik, Cetingrad, Sokolac ili Senj, kao i brojne crkve i kapele razasute prostorom.

I kad se konačno cestom prijeđe preko planine do mora, ostaje istraživanje ništa manje očaravajuće podvelebitske rivijere s biserima zaštićene prirode kao što su uvala Zavratnica i jedini otok te regije – Pag, otok ogoljela, mjesečeva krajolika, s najstarijim maslinama na svijetu u Lunu i labirintima suhozida svjedoka domišljatosti i vještine otočnoga tradicijskoga graditeljstva kamenom.

 

Svatko će pronaći rutu primjerenu svojoj motivaciji, interesu i kondiciji, no i omiljenoj vrsti bicikla.

Lika Active i River Adventure dvije su cjeline toliko izdašne prirodnim ljepotama, da će odluka kamo krenuti biti najteža!