Papuk

Papuk

Gorsko blago u ravnoj Slavoniji

Kada se govori o Slavoniji, taj se prostor gotovo redovito predstavlja kao prostran ravničarski kraj. Takvu krajnje pojednostavljenu sliku Slavonije „kvari“, međutim, vijenac šumovitih planina koji poput divovske prirodne potkove okružuje plodnu Požešku kotlinu – Zlatnu dolinu. Istina, na slavonskim planinama nema velebnih stijena i šiljastih planinskih vrhunaca, no baš zato ovdje do izražaja dolazi bogatstvo nadaleko poznatih slavonskih šuma. Slavonske planine itekako imaju čime oduševiti znatiželjnike.

Papuk, Jankovac
Alan Čaplar

Vrhovi su Papuka u vrijeme negdašnjega Panonskog mora stršili iznad njegove razine kao otoci, a do danas su diljem planine ostala vidljiva važna svjedočanstva o geološkoj prošlosti ovih krajeva – njegove stijene i fosili u njima svjedoče o burnim geološkim promjenama tijekom prošlosti Zemlje kao nigdje drugdje u Hrvatskoj. Pa ipak, glavna prirodna obilježja Papuka nisu oštre stijene, već je to ponajprije pitoma priroda. Ne treba zaboraviti da je Papuk jedan od najočuvanijih krajolika u Hrvatskoj, a njegove su padine i staze mirno utočište za sve željne spokoja i odmora u iskonskoj prirodi. Idilična dolina Jankovac, najljepše mjesto u slavonskom gorju, pravi je gorski fenomen.

 

Jankovac je papučko središte okup­ljanja, druženja i igre. U jankovačkoj se dolini, na malenu prostoru, nalaze lijepe livade, dva umjetna jezera, jak planinski izvor i iznad njega stijena s dvjema zanimljivim špiljama, a ispod doline stijena je sa 30 metara visokim slapom. Cijela je dolina ime dobila prema voćinskom vlastelinu Josipu pl. Jankoviću koji je napustio raskošan život u Beču i, privučen ljubavlju prema divljini, preselio se u šumovite skute Papuka.

Jankovac
Alan Čaplar

Jankovac je najljepše upoznati šetnjom kroz hlad stoljetne bukove šume. Poučna Grofova staza počinje kod planinarskog doma, a vodi uz jezera, potom laganom uzbrdicom kroz šumu do današnjeg izvora potoka Jankovca. Iznad izvora dvije su špilje – jedna je negdašnje sklonište papučkog razbojnika Maksima Bojanića, a druga posljednje počivalište grofa Jankovića. Lakim korakom po Grofovoj stazi brzo ćete stići do „staklarskoga groblja“, mjesta gdje su pokopani prvi stanovnici jankovačke doline – staklari doseljeni potkraj 18. stoljeća s područja današnje Austrije. Svakako vrijedi prošetati i do jankovačkog slapa Skakavca, najvećeg slapa u cijeloj Slavoniji. U nekoliko tisuća godina voda je prskajući na vapnenačkim stijenama oblikovala impozantnu sedrenu barijeru. Veličina i snaga slapa variraju ovisno o količini vode. Vode potoka Jankovca sastaju se podno slapišta s vodama potoka Kovačice te se zajedno bučno strmoglavljuju niz stjenoviti kanjon i teku dalje prema sjeveru.

Jankovac
Alan Čaplar

Do Jankovca se može doći iz dva smjera. Glavni je ulaz u Park prirode Papuk s južne strane u Velikoj, gdje se nalazi informativni centar za posjetitelje. U neposrednoj blizini centra, nakon crk­ve sv. Augustina, nalaze se termalni izvori – Veličke toplice, od kojih u unutrašnjost Papuka vodi nekoliko označenih planinarskih staza. S druge, sjeverne strane do Jankovca se može stići cestom iz Slatinskog Drenovca. Izletnicima zainteresiranima za planinarenje na raspolaganju su brojne ugodne planinarske staze, od kojih posebno vrijedi izdvojiti stazu preko stjenovitog vrha Lapjaka i put kroz Duboku, dolinu potoka Dubočanke.