Sjeverni Velebit

Sjeverni Velebit

Od Zavižana Premužićevom stazom u Rožanske kukove

Raznolikost krških oblika, živoga svijeta i krajolika na malome prostoru vršni dio sjevernog Velebita čini jednim od najprivlačnijih planinskih oaza u hrvatskim Dinaridima. Sjeverni Velebit najmlađi je hrvatski nacionalni park, a unutar parka postoje čak četiri područja s posebnom zaštitom – strogi rezervat Hajdučki i Rožanski kukovi, botanički rezervat Visibaba, nalazište biljnog endema hrvatske sibireje, te Velebitski botanički vrt.

Velebitski botanički vrt
Alan Čaplar

Radi čuvanja i istaraživanja biljnog svijeta, u neposrednoj blizini Zavižana uređen je na inicijativu dr. Frana Kušana Velebitski botanički vrt. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1480 metara, a u njegovu središnjem dijelu je Balinovačka ponikva oko koje vodi kružna kamena staza duga 600 metara. Tu raste oko 500 biljnih vrsta, od kojih su neke samonikle, a druge su donesene s ostalih dijelova Velebita. Među njima su i mnoge rjeđe velebitske vrste.


Boravak na sjevernom Velebitu nije moguće zamisliti bez uspona na neki od istaknutih vrhova. Gotovo sa svih strana otvaraju se prekrasni vidici na kvarnerske otoke, druge velebitske vrhove i na Liku. Upravo vizure koje se za lijepa vremena pružaju sa zavižanskih vrhova ostavljaju posjetitelje bez daha. Pristupi na njih nisu teški, jer njihovim podnožjem vode ceste i dobro uređeni planinarski putovi. 

Sjeverni Velebit, Planianrski dom Zavižan
Alan Čaplar

Glavna ishodišta za planinarske uspone su planinarski dom Zavižan te planinarske kuće Alan i Mrkvište. Iz Zavižanske kotline markirani su planinarski putovi na vrhove Veliki Zavižan (sat vremena uspona), Balinovac (pola sata uspona), Vučjak (iznad planinarskog doma), Zavižanski Pivčevac i Mali Rajinac (2-3 sata uspona). Ipak, najljepše se uputiti Premužićevom stazom u srce Rožanskih i Hajdučkih kukova. Taj je jedinstven stjenovit krajolik zaštićen kao strogi rezervat, što je najstroži oblik zaštite prirode u Hrvatskoj. Premužićeva staza je, nedvojbeno, najljepša pješačka staza u Hrvatskoj, a poznata je po tome što i posjetiteljima sa skromnijom fizičkom kondicijom omogućuje lako kretanje kroz najljepše dijelove Velebita.

Sjeverni Velebit, Pasarićev kuk i Jerković dolac
Alan Čaplar

Glavno obilježje sjevernog Velebita jest krški reljef s mnogim oblim vrhovima, velikim i malim, pravilnim i nepravilnim ponikvama i dolcima, planinskim livadama i uvalama. Oku znatiželjnika, međutim, ostaje uglavnom skriveno bogatstvo podzemnog krškog svijeta. Dosad su u samome središtu Rožanskih i Hajdučkih kukova otkrivene i dijelom istražene i tri jame dublje od 1000 metara. To se područje smatra jednim od speleološki najzanimljivijih dijelova svijeta.

 

Osim područja Zavižana te Rožanskih i Hajdučkih kukova, najatraktivnija mjesta u nacionalnom parku su Alan i Veliki Lubenovac. Područje uz prijevoj Veliki Alan (1414 m), jedan od značajnijih velebitskih prijevoja, oduševljava ljepotom prostranih planinskih travnjaka, duliba i padeža iznad kojih se uzdižu slikoviti vrhovi. U neposrednoj blizini Alana nalazi se Mirovo – nekad ljetno planinsko naselje, a danas prostran travnjak s vidljivim ostacima suhozida i starih ljetnih stanova. Sličan idiličan prizor pruža i krška udolina Veliki Lubenovac, iznad koje strše bijele stijene Velikoga Kozjaka.

 

Zbog posebne ljepote, raznolikosti pejsaža i širine vidika, sjeverni Velebit svakome znatiželjniku omogućuje da s izleta ponese nezaboravne uspomene.