Dalmacija - Šibenik

Dalmacija - Šibenik

Sir koji je sazrio u vreći od janjeće kože i drniški pršut, zaliven čašom crnog vina Babić iz Primoštena samo su početak slavlja okusa u Šibeniku. Srdele, svježa tuna, skradinske kumbasice, ukusna pita punjena mješavinom maslina, smokava i maslinova ulja ili deserti od sušenih smokava, čičimaka i badema oduševit će vaša osjetila.

Gastronomski spomenik

Krajolik šibenske regije naziva se jedinstvenim spomenikom prirode u kojemu je čovjek stvorio prvorazredne spomenike kulture na vrhu popisa svjetske baštine, kao što je šibenska katedrala, genijalno djelo Jurja Dalmatinca. Područje koje se prostire od kanjona, slapova i ušća rijeke Krke do kornatskog otočja predjel je najljepših i najbrižnije čuvanih nacionalnih parkova Hrvatske. Ako se na jednom mjestu treba opisati i doživjeti magija hrvatskog krajobraza, onda je dobar izbor Skradin, grad podno slapova Krke gdje se slatka voda miješa s jadranskom. Tu mistici dolaze meditirati o snazi prirode i najbogatiji ljudi svijeta traže skrovit vez za svoje jahte, kao što to godinama čini Bill Gates.

 

Gastronomija toga kraja jednako je opsesivna. Ona spaja neke od najstarijih tekovina ne samo ovoga kraja nego ljudske prehrane uopće s jelima koja su dio najtraženijih jelovnika luksuznih restorana svijeta. Tu se još uvijek može naći sir iz mišine (mišni sir) koji obilježava same početke kulinarstva: mlijeko koje se prirodno usirilo u ovčjoj koži prerađenoj u mješinu ili neuzgojene divlje kamenice u kojima čovjek i danas uživa na isti način kao i prije sto tisuća godina: tako da ih izvadi iz mora, otvori i cijele srkne, uz uzdah sladostrašća. Jednostavno i precizno pripremljena riba na žaru nudi se u istim restoranima gdje i jedinstveni skradinski rižot, onaj koji se priprema 12 sati poput alkemičarskog obreda, a u kojem se vlakna mesa razgrađuju i pretvaraju u novu gastronomsku supstancu.

Gastronomske

Regije

Croatia Feeds