Dalmacija - Split

Dalmacija - Split

Iz Splita potječe poznata dalmatinska pašticada, ali i specijalitet od slatkovodnog raka, ukusne i aromatične slastice, viška, forska i komiška pogača, kao i poznate kobasice luganige te arambašići iz Sinja, sarmice od kupusa punjene govedinom i svinjetinom. Na otoku Hvaru čekaju vas vrhunska vina kao što su vugava, Plančić i smutica, crno vino pomiješano s ovčjim ili kozjim mlijekom.

Gastronomski minimalizam vrijedan carstva

Splićani imaju jednostavan i upečatljiv argument kada hvale ljepote svojega grada i okolice: moćni car Dioklecijan mogao je birati po cijelome nepreglednom Rimskom Carstvu mjesto na kojem će sagraditi svoju veličanstvenu palaču. Lokacija koju je odabrao današnji je Split, najveći dalmatinski grad, čija je jezgra, središte i urbano ishodište i danas Dioklecijanova palača.

 

U zaleđu Splita planinski masiv s često osniježenim vrhuncima Mosorom i Biokovom, koji ublažavaju najžešće udare bure, na moru pogled na Brač, Šoltu, Čiovo, u daljini Hvar i Vis, najsunčaniji jadranski otoci. Mudar je bio car. Priroda mu se tu ukazala u svoj svojoj ljepoti i plodnosti. Već su i Grci prije njega na dalmatinskim otocima uzgajali vinovu lozu i masline, a oni neskloni poljodjelstvu nisu se morali mučiti, dovoljno im je bilo samo loviti i ubirati: riječne i morske rakove i ribe, žabe i školjke, gljive i kupine, samoniklo jestivo bilje...

 

Kontinuitet dalmatinske gastronomije impresivan je čak i po zahtjevnim mediteranskim mjerilima. Ono u čemu je uživao car, očuvano je i za naša zadovoljstva, ali pridodane su im i najbolje ideje stotina kuharskih generacija. U tom se kraju dosljedno poštuju principi takozvanog dalmatinskog minimalizma po kojima vrhunske namirnice, prije svega najcjenjenije ribe, najkraćim i najjednostavnijim načinom, kuhanjem, pečenjem ili prženjem, privode jestivosti kako bi se očuvali i ničim ne bi narušili savršeni prirodni okusi kovača, zubaca, orade ili trilje. Istovremeno su se stvarale i beskrajno varirale recepture koje su zahtijevale postupnu višednevnu pripravu, složenih začinskih kompozicija, kao što je slučaj s pašticadama.

Gastronomske

Regije

Croatia Feeds