Dalmacija – Zadar

Dalmacija – Zadar

Nemoguće je govoriti o gastronomiji i enologiji u Zadru bez osvrtanja na svjetski poznati liker od višnje, maraskino. Međutim, to nije jedini okus u zadarskoj regiji koji će vas osvojiti: kušajte paški sir, najtrofejniji sir u Hrvatskoj, natopljen okusima sredozemnoga bilja. Obvezno probajte i brodet, specijalitet od kuhane ribe i rakova, ribu na žaru posoljenu poznatom paškom i ninskom solju ili ninski šokol, sušeni svinjski vrat umočen u crno vino iz Benkovca.

Dom autohtone višnje maraske i Maraschina

Sjeverna Dalmacija na sredini je hrvatskog djela Jadrana. Otoci, obala i zaleđe zadarske regije pružaju sve ono zbog čega je danas mediteranska kuhinja najpopularnija u svijetu i na jednako je visokom glasu i među liječnicima koji izučavaju zdravu prehranu i među najuglednijim gastronomskim kritičarima u potrazi za snažnim, savršeno usklađenim okusima.

 

U zadarskoj regiji nailazimo na obje mediteranske krajnosti: suncu izložene goleti na kojima opstaju tek najizdržljivije ljekovite biljke kornatskog otočja, od kojih preživljavaju samo najžilavije ovce, koze, magarci, divljač i pčele i najplodnije poljoprivredne površine Ravnih kotara, odakle na hrvatske tržnice dolazi najtraženije voće i povrće.

 

Na tako jedinstvenom području uspijeva i najbolja višnja na svijetu, čuvena maraska. U tako veličanstvenom prirodnom okruženju i gastronomski genij morao je doći do izražaja kreirajući vrhunske recepture među kojima je svjetski poznata ona za liker Maraschino. Nasuprot nizu surogata samo se u Zadru od autohtone višnje maraske proizvodi Maraschino dosljedno poštujući postupak koji je osmišljen još prije tri stoljeća.

Gastronomske

Regije

Croatia Feeds