Istra

Istra

Kontinentalna i mediteranska kuhinja spajaju se u Istri: riba, rakovi, morski plodovi, varivo od kukuruza, poznat pod nazivom maneštra od bobići, tjestenina s fantastičnim istarskim tartufima, umak od divljači, gulaš, ombolo i kobasice, omlet od divljih šparoga, sir...

Obrok započnite ispijanjem čašice biske, medice ili rakije od rute. Uživajte u svakom zalogaju, ali obvezno ostavite mjesta za desert, kroštule, krafe ili fritule.

Gastronomski fenomen na svjetskoj razini

Istra je prva hrvatska regija koju već odavno posjećuje posebna vrsta gostiju, upravo ona kojoj je gastronomija prvi ili vrlo važan motiv putovanja. Posljedica je to procesa u kojem su gosti koji su posjećivali obalu Istre počeli „otkrivati” njezinu unutrašnjost, potpuno pošteđenu velikih turističkih kompleksa i drugih sličnih urbanih zahvata.

 

Unutrašnjost Istre bila je u tom smislu djevičanska, stoga se danas u monografijama naziva Terra incognita, kao što su stari kartografi obilježavali nepoznatu, neistraženu zemlju. Obala i unutrašnjost Istre nisu se nadopunjavale samo u fantastičnom krajobrazu i razlici ugođaja, one su činile i jedinstvenu gastronomsku cjelinu morske mediteranske ponude i njezina zaleđa. Izvanredne plodove mora zaokruživali su plodovi vrtova, voćnjaka, vinograda i šuma unutrašnjosti Istre.

 

Gastronomija cjelovite Istre predstavlja se u potpunoj ravnoteži: nju ponajprije obilježava tradicionalna pučka i građanska kuhinja, predstavljena u brojnim gostionicama, oštarijama i konobama.

 

Istovremeno u Istri su utemeljeni prvi pravi luksuzni restorani u Hrvatskoj i dobro organizirani istarski vinari prvi su postavili jasne kriterije za vinske ceste i odmah potom njima umrežili Istru.

 

Kao gastronomska cjelina Istra je danas fenomen na svjetskoj razini. Pučka je kuhinja zapravo stoljećima bila odgovor s jedne strane na ekonomsku oskudicu, a s druge na darežljivu prirodu i velike kulinarske uzore obližnjih talijanskih provincija. Jednostavna pučka jela danas se ponovno doimaju vrlo modernima: omleti, takozvane fritaje, zaštitni znak istarske kuhinje, to jasno pokazuju. Temelje se ponajprije na dobrim domaćim jajima, precizno ispečenima – gastronomskim rječnikom reklo bi se „a point”.

 

Pučka, građanska kuhinja i luksuzno ugostiteljstvo u Istri se preklapaju i isprepliću, što nije čudo kada se temelje na takvim gastronomskim ikonama kao što su autentični oblici tjestenine načinjene od visokokvalitetnog brašna, potom kamenice, grancigule, vrhunska oborita riba, bijeli i crni tartufi uz brojne druge gljive, samonikle šparoge, istarski pršut, panceta, kobasice i ombolo, divljač sitna i krupna...

 

Odlična ponuda jednostavnih kućnih vina uzdanica je istarskog ugostiteljstva i dobra ugođaja: vino je stoljećima medij druženja.

Gastronomske

Regije

Croatia Feeds