Lika - Karlovac

Lika - Karlovac

Osim u poznatom ličkom krumpiru, nositelju zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla, u Lici ćete uživati u tradicionalnoj janjetini ispod peke, naresku od sušene divljači, siru škripavcu i ukusnome velebitskom medu. Rakija od šljive i kruške te liker od borovnice poznati su lokalni alkoholni napitci, a među šumskim plodovima ističu se borovnica i malina.

Regija netaknute prirode i iznova otkrivene autohtone gastronomije

Jedna od najslabije naseljenih regija u Europi, čijim djevičanskim krajolikom prolazi autocesta od kontinentalnih dijelova Hrvatske do gradova na Jadranskom moru, možda najljepši i krajobrazno najuzbudljiviji dio suvremenih prometnica u Europi, nedovoljno je otkriven gastronomski raj, u kojem se tradicionalna priprava hrane temelji na zdravim namirnicama i drevnim recepturama tog podneblja.

 

Ta regija jedinstven je spoj mora i kopna koji jedno blizu drugom nude izbor morske i riječne (osobito pastrve, gastronomskoga zaštitnog znaka regije) ribe, što je nevjerojatan turistički potencijal, ne samo u gastronomskom smislu. Tradicionalna gastronomija te regije u snažnu je dodiru s prirodom, a glavno su joj uporište plodovi iz šuma i različite riječne poslastice.

 

Lika je podjednako atraktivna u svim godišnjim dobima. Ljeti je to područje ugodne svježine, zimi jedinstvena zimskog ugođaja, kad je lokalno stanovništvo, osobito u nepristupačnijim planinskim područjima visokim snježnim nanosima odijeljeno od svijeta i normalnih komunikacija. Takvi su klimatski uvjeti utjecali i na razvoj vrlo posebne gastrokulture, prilagođene sezonskim uvjetima, a katkad i ekstremnim vremenskim prilikama.

 

Budući da se Lika dodiruje s Gorskim kotarom, gastronomski utjecaji dviju regija u neprestanom su prožimanju. I Lika je, baš kao i Gorski kotar, područje duge lovačke tradicije, stoga je divljač čest gost na jelovnicima ličke kuhinje. Pripravlja se najčešće tako da se meso divljači, zeca, srne ili vepra, našpikano pancetom, ostavlja nekoliko dana u pacu, a potom se, uz dodatak začina, kuha na laganoj vatri i poslužuje s okruglicama od kruha. Za boravka u Lici svakako treba kušati različite vrste domaćeg meda, od livadnog do šumskog, koji proizvode vrsni lički pčelari, poznati po odabiru najboljih lokacija na kojima će postaviti svoje košnice. Od slastica s ličkog jelovnika mnoge će oduševiti one najjednostavnije, pripravljene od samo nekoliko prepoznatljivih sastojaka, kao što su primjerice lički uštipci. Dizano tijesto prži se kratko na vrućem ulju, a poslužuje posuto najsitnije mljevenim šećerom. Ljubitelji domaće rakije neće propustiti ličku šljivovicu, pripravljenu po tradicionalnim recepturama na koje su domaćini iznimno ponosni.

 

Ličani su iznimno gostoljubivi i rado će s posjetiteljima podijeliti sve čime raspolažu, od suhomesnatih delicija do „pureˮ s kiselim mlijekom.

 

Otkako europski motociklisti nastoje otkrivati čari manje poznatih regija, Lika svojim atraktivnim krajobrazom i izvornom kuhinjom sve više privlači te pustolove i šmekere kojima je krajnji cilj hedonizam neotkrivenoga.

Gastronomske

Regije

Croatia Feeds