Bećarac, vokalni odnosno vokalno-instrumentalni napjev s područja Slavonije, Baranje i Srijema

Bećarac, vokalni odnosno vokalno-instrumentalni napjev s područja Slavonije, Baranje i Srijema

Tradicijski napjev uz pratnju instrumenata temelj je na kojem mnogi narodi grade i održavaju živim svoj kulturni identitet, no bećarac kao vokalno-instrumentalni napjev jedinstvena je pojava u tom svijetu. Šale i izrugivanja, ljubavna tematika i erotske konotacije najčešće otpjevane u metaforama i alegorijama glavne su odlike ovog napjeva, koji je na području Slavonije, Baranje i Srijema iznimno popularan. Teme bećarca, dakako, ovise o trenutku, mjestu, publici, ali i pjevačima, koji, da bi bili priznati, moraju ovladati tradicionalnim repertoarom, ali i biti spremni ubaciti nešto svoje, obično neku humoresku na aktualne teme iz svakodnevice. Možda zvuči jednostavno, ali osnovna je forma bećarca dvostih sastavljen od dva deseteraca koje treba smisliti na licu mjesta, koji treba otpjevati s istom melodijom od dvadeset četiri takta, i to uzastopce.

 

Bećarac započinje prvim stihom, dok je drugi stih obično antiteza prvom i pjevaju ga ostali pjevači, ponavljajući stihove uglas. Dobroga pjevača bećarca, jasno, odlikuje izvrsna vokalna prezentacija, no više od svega cijeni se brzina i dosjetljivost u datom trenutku. Skupina pjevača koja izvodi ovaj vokalno-instrumentalni napjev nezaobilazna je pojava na tradicionalnim i nadaleko poznatim slavonskim svadbama, ali i manje svečanijim prilikama, priredbama i folklornim okupljanima, a u takvom ozračju kad je u pitanju bećarac nema mjesta za ljutnju. Pa ako se pjevač i okomi na nekoga, u tom slučaju slobodno se može parafrazirati poznata uzrečica: „Što se dogodi u bećarcu, neka i ostane u bećarcu!”

 

Dakako, nije cilj bećarca nikoga uvrijediti, iako nekad stihovi mogu biti nedvosmisleni, nadasve je riječ o slobodnoj formi i zvučnoj pozadini mnogih važnih događaja u životima stanovnika sjevernog dijela Hrvatske, a to što je šaljiv i nekad provokativan, čini se da je samo pomoglo u očuvanju bećarca pa nema bojazni za nestajanjem ove tradicije, posebice kada su pitanju mlađi naraštaji kao nositelji ove baštine.