Međimurska popevka

Međimurska popevka

Međimurska popevka, tradicionalni oblik pjevanja sjeverozapadne Hrvatske, uvrštena je na UNESCO-ovu reprezentativnu listu nematerijalnih kulturnih dobara čovječanstva, zahvaljujući generacijama ljudi koji su pjevajući pjesme uspjeli sačuvati ovaj tradicijski glazbeni izričaj od zaborava.

 

Prvi notni napisi potječu još iz 16. stoljeća, a premda je inicijalno popevku prakticirala ženska populacija, danas se pjeva u različitim inačicama i prilikama te je važan dio identitetskog veziva svih stanovnika međimurskog kraja. Gledajući strukturu popevki, ali i starost stihova, tradicionalni napjev dijeli se na stari i novi, a prema stilskim obilježjima i opjevanim temama njeguje se lirska i epska popevka. Uzmemo li u obzir svu stilsku raskoš, ne čudi stoga da se danas popevka prakticira od monofonog ili višeglasnog pjevanja, do vokalno-glazbenih interpretacija, no uvijek poštujući izvorni oblik naslanjanja stihova na melodiju te oblikujući tradicijsku pjesmu.

 

Međimurska popevka isto je tako i sastavni dio tradicionalnih plesova ovog kraja, ali prakticiranje ovog specifičnog napjeva nije isključivo povezano sa scenskim revijalnim priredbama, već je sastavnica svakodnevice međimurske regije i to je ono što joj osigurava budućnost. Jer uz popevku se odrasta i uz nju se ljubi, ženi, veseli, ide u crkvu, ali i plače, i to s malenom dozom izvorne melankolije za koju kažu da je karakteristična za ovaj kraj između dviju rijeka – Mure i Drave.

 

Očuvanje ove vjerne tradicije uglavnom je u rukama kulturno-umjetničkih društava, a na području Međimurja identificirano je pedesetak pjevača majstora, čije su znanje i vještina bili od presudne važnosti za uvrštenje popevke na listu nematerijalne baštine čovječanstva, dakako, uz potporu stručnih suradnika, lokalnih i državnih institucija.

 

Vrijedno je istaknuti da su uglavnom međimurske žene – mentorice zaslužne za prijenos tradicijske popevke na buduće generacije, a uz sve vrijedne nositelje ove baštine, brojne pjevačice i pjevače, ipak se Elizabeta Toplek, poznatija kao teta Liza, posebno ističe kao najvjerniji glas i zaštitno lice međimurske popevke koja će uz ostale interpretatore, otkrivanjem ovog hrvatskog glazbenog blaga sada zasigurno dobiti i brojnu međunarodnu publiku.