Istra – poluotok nautičkih snova

Istra – poluotok nautičkih snova

Modro-zelena simfonija

Istra je poluotok s pregršt raznolikih lica, čija će mnogobrojna povijesna, kulturna i prirodna bogatstva s neopisivom lakoćom usrećiti i najzahtjevnije turističke zanesenjake, uključujući i nautičare koji joj prilaze s mora.

 

Unutrašnjost toga osebujnog poluotoka krase minijaturna bajkovita mjesta i zeleni valoviti pejzaži, njezino zapadno razvedeno priobalje mnoštvo gradova koji se nižu jedan do drugoga kao najsjajnije perle na ogrlici, dok istočne, slabije posjećene istarske obale karakteriziraju strmije obale te bujna zelena vegetacija. Tri prirodna dragulja, Nacionalni park Brijuni, park prirode Premantura te prirodni rezervat Limski kanal, dio su mozaika Istre kao idealne destinacije za vaš odmor na moru.

Ivo Biočina

Istraživanje istarskog priobalja najljepše je započeti iz Pule, s najvećim marinama na poluotoku. Smješten u srcu istarskih plovidbenih putova, taj antički grad koji simbolizira odlično očuvana rimska arena sve opcije nautičarima servira kao na dlanu.

Boris Kačan

Uz povoljne vremenske uvjete preporučujemo plovidbu prema iznimno posjećenoj zapadnoj obali koju karakterizira pregršt otočića, morskih laguna i slikovitih gradova. Rovinjski arhipelag sa svoja 22 otočića predstavlja jednu od ljepših otočnih oaza sjevernog Jadrana, a živopisna starogradska jezgra Rovinja okrunjena zaštitnicom grada, svetom Eufemijom, savršen je odabir za vaše prvo noćenje.

Jednu od najljepših istarskih prirodnih atrakcija, obližnji Limski kanal, koji krase bajkovit krajobraz, strme zelene litice i vrsne školjke, trebat ćete nažalost ostaviti za druge prigode jer individualna plovidba kanalom nije dopuštena. Ali možete ga posjetiti izletničkim brodovima koji stalno posjećuju tu zaštićenu prirodnu znamenitost.

 

Sretni što pridonosite očuvanju tog sklada prirode, pramac usmjerite prema jednoj od elitnijih marina Jadrana i gradu Novigradu. Koloritne kamene kućice, ribarski ugođaj i bogata povijesna riznica Novigrada priča su sama za sebe, a u slučaju nepovoljnih vremenskih prilika taj antički grad može poslužiti kao izvrsna polazišna točka za istraživanje kopnenih bisera Istre.

 

Plovidba tim akvatorijem podrazumijeva posjet Nacionalnom parku Brijuni, atraktivnom arhipelagu koji se sastoji od 14 većih i manjih otoka. Nakon što brod vežete u uvali sv. Nikole, koja se nalazi na Velom Brijunu ili se pak usidrite u uvali sv. Mikule na Malom Brijunu, krenite u potragu za arheološkim nalazištima, skrovitim uvalama, zelenim livadama i šarolikom životinjskom carstvu. Stopite se s nestvarnim mirom toga rajskog otočja koji je u nedalekoj povijesti, kao Titova rezidencija, bio dostupan samo odabranim sretnicima.

 

Nakon Brijuna preporučujemo plovidbu prema istočnim obalama Istre. Nakon što impozantni svjetionik Porer i najjužniju točku poluotoka i čuveni svjetionik Kamenjak ostavite po krmi, zaplovite prema raškom zaljevu. On se nalazi izvan uobičajenih nautičkih tokova, stoga posjet nekoj od uvala tog duboko zavučenog zaljeva pruža doživljaj ljepote bez imalo gužve, kakav je sve teže osjetiti kako na Jadranu tako i na cijelom Mediteranu. Zaplovite tim zmijolikim zaljevom čije su obale strme i tek povremeno obrasle gustom šumom pa se usidrite ispred mjestašca Trget, u kojem se nalazi možda i najbolja konoba u tom dijelu Istre.

 

Zadnje trenutke istarske modre simfonije provedite u nekoj od uvala smještenih u okrilju rta Kamenjak. Cijeli taj poluotok nosi naziv Premantura, a zbog svojih prirodnih ljepota i bioraznolikosti proglašen je parkom prirode, što je sasvim dovoljna garancija za ničim ometan spoj s iskonskim titrajima prekrasnog okruženja. Istarsku morsku priču zaokružite posjetom njezinim glavnim simbolima, gradu Puli i spomenutom rimskom amfiteatru ako to niste napravili pri odlasku.

Igor Zirojević

Prijedlog sedmodnevne rute:

  • 1. DAN: Pula – uvala Lone (Rovinj) – Rovinj
  • 2. DAN: Rovinj – uvala Plava laguna (Poreč) – Novigrad
  • 3. DAN: Novigrad – uvala Sv. križ (Limski kanal) – NP Brijuni
  • 4. DAN: NP Brijuni – uvala Valmižeja (Banjole)
  • 5. DAN: uvala Valmižeja (Banjole) – uvala Tunarica (Raški zaljev) – Trget (Raški zaljev)
  • 6. DAN: Trget (Raški zaljev) – otočić Levan (Medulinski zaljev) – uvala Portić (Premantura)
  • 7. DAN: uvala Portić (Premantura) – Pula