Kvarner – tulum za nautičare

Kvarner – tulum za nautičare

Opatija, mjesto blage klime i stoljetne tradicije turizma, predstavlja idealnu polazišnu točku za istraživanje kvarnerskih otoka jer osim što se nalazi u srcu kvarnerskog zaljeva, prometno je dobro povezana sa svim većim europskim središtima. Posebna mikroklima tog mjesta, koju karakteriziraju utiha i velik broj sunčanih sati, nautičare će natjerati i da se duže zadrže na vezu u tom prelijepom turističkom gradiću.


Okolno kvarnersko more najpoznatije je po otocima Krku, Cresu, Rabu i Pagu, stoga uz povoljnu vremensku prognozu zaplovite upravo prema istočnim obalama tih otoka, upoznavajući nestvarnu moć prirode koja se ogleda u njihovim sjevernim obalama izbrazdanima zimskim udarima bure. Nakon što impozantni Krčki most ostavite po krmi, nautičarima, osim slikovitog mjesta Vrbnika sigurno utočište otoka Krka predstavlja duboko uvučen zaljev Soline. Poznat je po nekadašnjim solanama, ljekovitom blatu i sigurnom privezištu Klimno, u kojem i gurmani mogu pronaći primamljiv gastronomski kutak za sebe.

Ivo Biočina

Ostavljajući zanimljive goletne krčke obale i čuvena Senjska vrata po krmi, zaplovite prema razgranatom sjeverozapadnom dijelu otoka Raba, koji krasi potpuno drugačiji krajobraz sa zelenim uvalama koje vas dozivaju. Tri duboko uvučene uvale koje nose naziv Drage raj su kako za djecu tako i za sve druge zaljubljenike u pijesak. Otočići i tirkizne lagune samo su kratak isječak iz šarolike lepeze ljepote tog dijela Raba, a za ljubitelje čvrstog veza i bezbrižno provedene noći na tom dijelu otoka smjestila se i ACI marina Supetarska draga.

Matt Eachus / Hideout Festival

Zaljubljenici u noćne provode i nezaboravne tulume svakako trebaju posjetiti susjedni otok Pag i svjetski poznatu party-destinaciju, Zrće. Naime, od Novalje u kojoj se planira skoro proširenje nautičkih usluga, do Zrća začas se stigne, a za ljubitelje mirnijih kutaka, do ACI marine Šimuni tek je osam milja.

Barem jednu noć za vrijeme boravka na plovilu trebali biste provesti okruženi netaknutom prirodom i osluškivanjem njezina neometanog titraja, a za takve trenutke nenaseljene uvale Punte Križa na otoku Cresu predstavljaju „destinaciju iz mašteˮ.


Približno sličan ugođaj karakterizira šljunčane uvale nadvite borovima koje su se zavukle uz zapadne obale nasuprotnog otoka Raba, ali naša je preporuka noćenje u slikovitom gradu Rabu, možda i najljepšem biseru tog akvatorija. Posebnu notu ljepote tom srednjovjekovnom gradu daju impozantne zidine te četiri zvonika čiji skladan zvuk neizbrisivo ostaje u sjećanjima.


Za zadnju noć preporučujemo posjet Puntarskoj dragi na otoku Krku, prekrasnoj uvali koju krasi znameniti otočić Košljun, ali i jedna od najvećih marina Jadrana. Posljednje opuštajuće sate provedite u uvali Torkul, jednoj od najljepših uvala otoka Krka pa zaplovite natrag prema Opatiji.

Zoran Jelača

Prijedlog sedmodnevne rute:

  • 1. DAN: Opatija – uvala Havišće (Vinodolski kanal) – zaljev Soline (otok Krk)
  • 2. DAN: zaljev Soline (otok Krk) – uvala Mala Luka (otok Krk) – uvala Gonar (otok Rab)
  • 3. DAN: uvala Gonar (otok Rab) – laguna Veli & Mali Dolfin – Novalja (otok Pag)
  • 4. DAN: Novalja (otok Pag) – laguna Male & Vele Orjule – uvala Kolorat (otok Cres)
  • 5. DAN: uvala Kolorat (otok Cres) – uvala Kristofor (otok Rab) – Rab (otok Rab)
  • 6. DAN: Rab (otok Rab) – uvala Sv. Mara (otok Rab) – Punat (otok Krk)
  • 7. DAN: Punat (otok Krk) – uvala Torkul (otok Krk) – Opatija