Nezaobilazni gradovi na Jadranu za nautičare

Nezaobilazni gradovi na Jadranu za nautičare

Privlačnost hrvatske obale neraskidivo je povezana s duhom otočnih gradića, urbanih centara života na cijeloj obali. Nude bogato povijesno naslijeđe vidljivo na svakom uglu, zapisano u kamenu kuća, trgova i uličica obojenih mediteranskom vedrinom, a njihov je zaštitni znak i srdačnost domaćina koja je dio kulture življenja na moru i uz njega. Naš odabir od juga do sjevera hrvatskog Jadrana pokriva najpopularnija mala mjesta koja osim svoje ljepote i značaja nude i siguran vez, postajući nezaobilazna točka za nautičare.

Šipanska Luka

Šipan
Juraj Kopač
Šipan

Šipanska Luka, nekadašnje omiljeno odredište dubrovačkih gospara, unatoč rastućoj popularnosti uspjela je sačuvati svoj prepoznatljiv iskonski sklad. Smještena u dnu duboko uvučene uvale okićene bujnom autohtonom vegetacijom, Šipanska Luka predstavlja sigurno sidrište očaravajućih ljetnikovaca, razigrane arhitekture i vrsne gastronomske ponude što su samo neki od razloga zašto je ta ribarska luka postala nezaobilazno odredište.

Korčula

Korčula
Ivo Biočina
Korčula

Korčuli, gradu okruženom impozantnim zidinama i visokim kulama, prošaranim kamenim uličicama te kućama kao svjedocima šarolikih povijesnih priča, pridodaju i epitet „mali Dubrovnikˮ zbog neosporne međusobne sličnosti. To je grad moreplovca Marka Pola, grad viteške igre moreške te neizostavne klapske pjesme. Smještena je na razmeđu splitskog i dubrovačkog akvatorija, a rado je posjećena destinacija mnogobrojnih nauta.

Zoran Jelača

Vis

Vis, grad smješten u dnu duboko uvučene uvale zbog pregršt je razloga postao prva i najznačajnija grčka kolonija na Jadranu. Očaravajuću ljepotu te nautičke meke simboliziraju franjevački samostan i poluotok Priovo, bajkovita šetnica uz more te skladne kamene kućice savršeno „usidreneˮ na razmeđu modrih morskih nijansi te okolnih zelenih padina. Danas ga obilježava i najveće prirodno privezište za nautičare na Jadranu, dupkom puno tijekom sezone plovidbe.

Komiža

Komiža
Ivo Biočina
Komiža

Komiža je najstarije ribarsko mjesto na Jadranu te omiljena nautička destinacija mnogobrojnih morskih tragača snova. Smještena je u dnu velikog zaljeva, podno strmih planinskih litica, a može se pohvaliti najslikovitijom lukom Jadrana čiji savršen red, koloritne boje te okolna skladna arhitektura zaslužuju titulu jednog od najljepših dragulja ne samo Jadranskog mora već i mnogo širih morskih prostranstava.

Hvar

Hvar
Zoran Jelača
Hvar

Hvar, poznat i kao hrvatski Saint-Tropez, jedan je od najljepših otočnih gradova Jadrana. Spektakularan pogled na vijugave kamene uličice, fotogeničnu gradsku luku, duge šetnice uz more te tirkizne lagune isprepletenih Paklinskih otoka pruža se i s brdašca ponad grada te njegova glavnog simbola, Hvarske tvrđave, odnosno Fortice koja „svisokaˮ gleda na grad koji među ostalim čuva i najstarije kazalište na svijetu. Jednako je magično prići mu s mora, dok vas plovidbeni virtuozi – hvarski barkarijoli – maestralno zaobilaze. I to je samo najkraći isječak priče o duhu i ljepoti grada koji su među ostalim prepoznali nautičari, svjetske zvijezde te zaljubljenici u noćne provode.

Skradin

Skradin
Ivo Biočina
Skradin

Na samom ušću rijeke Krke gdje su prije dvije tisuće godina stari Rimljani vezivali svoje galije, smjestio se slikoviti gradić Skradin, u kojem istovremeno glasanje cvrčaka i žablji kreket najbolje opisuju o kakvom je čarobnom spoju prirode riječ. Stara gradska jezgra toga bajkovitog grada proglašena je zaštićenim spomenikom kulture, a Skradin kao omiljeno okupljalište nautičara ujedno predstavlja i „morskaˮ vrata još jednog čuda prirode – obližnjeg Nacionalnog parka Krka.

Ivo Pervan

Susak

Mjesto Susak, kao i cijeli otok na čijem se najpristupačnijem dijelu smjestio, kao da ne pripada ovdašnjim vremenima i ovdašnjim prostorima. Otok je sazdan od pijeska i trstike, a njime dominiraju žuti tonovi boja. Narječje njegovih stanovnika iznimno je specifično, a narodne nošnje jedan su od neprepoznatljivijih simbola mjesta. Mnogobrojne stepenice „šporkaneˮ pijeskom spajaju njegova dva sastavna dijela, svojevrstan centar zbivanja – Staro selo s lučicom te Gornje selo smješteno na uzvisini, koje krasi crkva sv. Nikole te jedno od najuređenijih mjesnih groblja. Smješten na razmeđu sjevera i juga, Susak je omiljena luka nautičarima koji plove tim akvatorijem.

Cres

Cres
Ivo Biočina
Cres

Cres je pitom gradić koji simboliziraju srednjovjekovni mandrač, najčešće zauzet barkama mještana te creska gradska jezgra, koju karakteriziraju visoke i uske kuće koje se naslanjaju jedna na drugu čineći kameniti labirint. Smješten u dnu duboko uvučene uvale te „opkoljenˮ okolnim zelenim padinama, grad Cres nautičarima koji ga posjete upriličuje gotovo jezerski ugođaj. Velika marina uz sam grad daje mu poseban značaj, stoga se često upotrebljava kao ishodište kvarnerskih plovidbi.

Rab

Rab
Ivo Biočina
Rab

Grad Rab s pravom zaslužuje titulu najljepšeg dragulja sjevernojadranskog akvatorija. Opasan je zidinama i ukrašen četirima zvonicima, a neodoljivo podsjeća na usidren jedrenjak koji krase četiri visoko uzdignuta jarbola. Sam grad krase maštovit arhitektonski sklad, jedan od najljepših parkova Jadrana te duboko uvučena i iznimno posjećena gradska luka. Manifestacije kao Rapska fjera i Rapske viteške igre predstavljaju samo dodatan razlog za posjet tom magičnom mjestu koje ima i lijepu marinu za nautičare.

Boris Kačan

Rovinj

Rovinj zaslužuje titulu možda i najljepšeg grada Istre. Živopisna gradska jezgra ukrašena raznobojnim kućama, okrunjena zaštitnicom grada, sv. Eufemijom te uljepšana s 22 otočna satelita samo su neki od razloga zašto je Rovinj jedna od najpoželjnijih nautičkih destinacija sjevernog Jadrana. Destinacija je to koja upravo dobiva novi sjaj, a otvaranjem nove marine u samom gradu dobit će još jedan vrhunski turistički sadržaj.