Šibenik kao polazna točka nautičarskog raja

Šibenik kao polazna točka nautičarskog raja

U neposrednoj blizini grada Šibenika, smještenoga na ušću rijeke Krke, nalaze se mnogobrojni otoci, među kojima se kao najveći izdvajaju Zlarin, Prvić, Kakan, Kaprije i Žirje. Privez na otočnim rivama gradića na tim otocima i večernja šetnja po kamenim uličicama doživljaj su sam za sebe, dok vam kupanje i uživanje u njihovim brojnim uvalama pružaju izravan doticaj s ljepotom morskog pejzaža, zbog čega su oni odličan izbor za prvu ili zadnju noć na moru.


Njihovoj blizini, ljepoti i zaštićenosti od vremenskih uvjeta možete dodati i istraživanje otočnih sadržaja, poput posjeta muzeju hrvatskog izumitelja Fausta Vrančića u Prvić Luci, inače jednom od najzanimljivijih muzeja na hrvatskim otocima.

Ivo Biočina

Međutim, polazak iz Šibenika pruža i idealnu priliku za posjet jednom od najposjećenijih zaštićenih područja u Hrvatskoj, Nacionalnom parku Krka, stoga mnogi nautičari za svoju prvu večer biraju grad Skradin na ulasku u Park. U posjet čuvenim slapovima koje rijeka Krka stvara prije ulijevanja u more odlazi se plovidbom kroz impresivan kanjon te rijeke, a zatim brodom Nacionalnog parka, koji polazi iz Skradina.

Zoran Jelača

Posjet slapovima odlično se kombinira i s obilaskom Šibenika, najstarijega grada hrvatskog podrijetla na obali, okruženog četirima tvrđavama i katedralom sv. Jakova pod UNESCO-ovom zaštitom, s očaravajućom starom gradskom jezgrom.

Nakon Šibenika ruta obično vodi prema Kornatima, još jednom nacionalnom parku nestvarne ljepote u čijem arhipelagu inače možete provesti dobar dio godišnjeg odmora. Kornatski otoci magnet su za posjetitelje, a brojne uvale s kristalno bistrim morem preklapaju se s ljepotom krajolika. Ako je vrijeme dobro, preporučujemo noćenje u zaštićenim uvalama Nacionalnog parka. Potrebe nautičara odavno su prepoznali i lokalni restorani koji u brojnim uvalama nude siguran vez i odličnu hranu, neodvojivi dio kornatske nautičke ponude.


Nakon boravka na Kornatima slijedi povratak u Šibenik, ali prolaskom kroz morski prolaz Proversa otvara vam se mogućnost plovidbe sa sjeverne strane otoka Veliki Kornat uz otok Žut čime ulazite u još jedan novi akvatorij. Povratak je jednako ugodan kao i odlazak jer na otocima ispred Šibenika možete uživati u morskim radostima i birati privez koji vam najviše odgovara. Ako idete direktno za Šibenik, u slučaju mirnog vremena predlažemo vam da za kupanje iskoristite otočić Tetovišnjak mali, koji se nalazi 9 milja jugozapadno od ulaza u Šibenski kanal. Krasi ga lijepo žalo s južne i sjeverne strane. Radi se o „bogomdanojˮ oazi za uživanje nasred mora, kojoj „konkuriraˮ popularna uvala Tijaščica nudeći završni dodir prirode na toj sadržajnoj ruti.

Zoran Jelača

Prijedlog sedmodnevne plovidbe po šibenskom arhipelagu:

  • 1. DAN: Šibenik – Skradin
  • 2. DAN: Skradin – Prvić ili Zlarin ili uvala Potkućina (otok Kakan)
  • 3. DAN: uvala Potkućina – otok Ravni Žakan – uvala Lavsa (otok Lavsa)
  • 4. DAN: uvala Lavsa – Mali i Veliki Rašip / Mana / uvala Lojena (otok Levrnaka) – uvala Strižnja (otok Kornat)
  • 5. DAN: uvala Strižnja – Park prirode Telašćica – ACI Marina Žut (otok Žut)
  • 6. DAN: Luka Žut – Žutska Aba (otok Žut) – Kaprije (otok Kaprije)
  • 7. DAN: Kaprije – uvala Remetić (otok Kaprije) / uvala Medoš (otok Kaprije) / uvala Tijašćica (otok Tijat) – Šibenik

Snovi sada mogu postati stvarnost, zaplovite Jadranom