Zašto je jedrenje idealan odmor za vas?

Zašto je jedrenje idealan odmor za vas?

Svaki je dan na brodu nezaboravan

Kako izgleda vaš tipičan dan na plovilu? To svakako ovisi o tome na kakvom ste brodu, ali i gdje ste. Ako ste u Hrvatskoj, imat ćete niz mogućnosti da razne aktivnosti na moru ukomponirate u nezaboravan dan.

 

Naše je mišljenje da je dan najljepše započeti buđenjem u nekoj od tisuća uvala koje su zaštitni znak hrvatskog mora. Ako možete, umijte se skokom u more, a prvi jutarnji napitak ispijte uz pogled na tirkizno morsko dno ispod vašeg plovila. Tako ćete započeti dan na idealan način. Također, ako morate prevaliti nešto milja po zakazanom itinereru, jedna je od ideja da to učinite u zoru pa oko doručka već završite „dnevnu potrebu za plovidbom” i krenete u dan na isti način, naravno, usidreni u prekrasnoj uvali.

 

Ako ste privezani u nekoj marini ili privezištu, naš je savjet da se što prije pridružite sretnicima koji su već na moru. Ako imate razloga ostati u luci, predlažemo da iskoristite rane jutarnje trenutke kada primorski gradići još spavaju i obiđete ih izvan gužve i vrućina.

Vjeko Begović
Ispijanje omiljenog jutarnjeg napitka u maloj uličici primorskih gradića zna biti vrlo šarmantno.

Ostatak dana posvetite brojnim aktivnostima koje vam se nude u Hrvatskoj. I ako je jedna od aktivnosti samo čitanje knjige u hladovini grubo prekinuto skokom u more, to je vrijeme samo vaše i s njim možete uraditi što god želite. Ako želite malo „posoliti” svoj boravak na plovilu, na raspolaganju vam je bezbroj mogućnosti. Ono što ističemo kao važnu činjenicu jest to što je u jutarnjim satima sunce ipak nešto blaže pa je taj dio dana idealan za aktivnosti na otvorenom.

Bez obzira na to volite li veslati na dasci za SUP, skijati na vodi, penjati se iz mora ili pak roniti, vrijeme prije ručka idealno je za vas.
Aleksandar Gospić
Za ručak preporučujemo da, ako možete, ostanete na brodu. Mirisi iz domaće kuhinje donijet će dodatnu vrijednost vašoj plovidbi i uštedjeti vrijeme potrebno za blagovanje na kopnu. Popodnevni sati idealni su za pravi odmor ili za – jedrenje. Termički vjetrovi dostignu punu snagu u popodnevnim satima pa je taj dio dana idealan za brazdanje po morskoj površini u tišini.

Kako se dan bliži kraju, aktivnosti se smiruju, a trenuci zadnjeg kupanja prije negoli Sunce zaroni pod horizont uvijek su posebni. Dodali bismo kako to kupanje ne mora biti ni zadnje ako imate entuzijazma za noćno kupanje u toplom moru, okruženi svjetlucavim planktonima… Ali to je možda malo preambiciozno za ionako ispunjen dan. Možete se posvetiti „normalnim” aktivnostima kao što je romantična večera, jer večer na brodu obično se provodi vani.

 

Uživanje u slasnim zalogajima na „palubi” nautičarima posvećenih restorana odlična je ideja, a ovisno o tome gdje se nalazite, možete izabrati i količinu noćne zabave koja vam odgovara. To ćete teško ostvariti u Nacionalnom parku Kornati, ali ako ste u blizini Splita ili Hvara, s tim vjerojatno neće biti velikih problema.

Ivo Biočina
Inače, ako ne stignete napraviti sve što ste naumili, nemojte se brinuti, pred vama je novi dan.