Drago Sopta/HNS

Hrvatske sportske legende

Zemlja za sportska čuda

Janica Kostelić, Luka Modrić, Dražen Petrović, Ivano Balić, Ratko Rudić, Mirko Filipović, Sandra Perković, Ivica Kostelić, Blanka Vlašić, Davor Šuker, Iva Majoli… Priznajte da su vas prošli trnci dok ste čitali ova imena koja su oduševila svijet svojim sportskim uspjesima. A to je samo malen dio medalja, priznanja, nagrada koje su osvojili hrvatski sportaši.

 

Od osamostaljenja Hrvatska je ukupno na zimskim i ljetnim olimpijskim igrama osvojila 44 medalje i nekoliko tisuća medalja na brojnim svjetskim i europskim prvenstvima.

 

Hrvatska je jedna od samo deset svjetskih zemalja koje su igrale finale Svjetskoga nogometnog prvenstva, jedna od samo deset zemalja koje su barem dva puta osvajale teniski Davis Cup i jedna od samo 20 svjetskih zemalja koja ima osvajača Zlatne lopte.

 

Zbog svojih je uspjeha splitska Jugoplastika proglašena najboljim košarkaškim klubom 20. stoljeća, hrvatska košarkaška reprezentacija u finalu Olimpijskih igara 1992. godine igrala je s legendarnim američkim Dream Teamom, vaterpolska reprezentacija s 27 osvojenih medalja od osamostaljenja spada među sportske velesile, rukometni virtuozi u kockicama dva su puta bili pobjednici olimpijskih turnira, a hrvatski tenisač jedini je osvojio Wimbledon s pozivnicom.

 

Krešimir Ćosić jedan je od četiri Hrvata u Košarkaškoj kući slavnih, Toni Kukoč vlasnik je tri NBA prstena i najbolji šesti igrač lige u slavnoj generaciji Chicago Bullsa, braća Martin i Valent Sinković jedna su od najuspješnijih veslačkih posada na svijetu, a Šime Fantela jedan od najboljih svjetskih jedriličara u olimpijskim klasama.

 

Dobro došli u zemlju vrhunskih sportaša.

Puna vrhunskih igrača

Srebro zlatnoga sjaja - Doček Vatrenih vrijedan bogova