Kroz Hrvatsku na dva kotača: doživite najljepšu sportsku razglednicu

Kroz Hrvatsku na dva kotača: doživite najljepšu sportsku razglednicu

Francuska ima Tour de France, Španjolskom se vozi Vuelta a España, Italija ugošćuje Giro d'Italia, a hrvatska spektakularna biciklistička utrka zove se CRO Race. Uz savršenu i uzbudljivu jurnjavu na dva kotača, CRO Race je sinonim za najljepšu sportsku razglednicu iz Hrvatske gdje je sportska arena zapravo cijela zemlja.

CRO Race
Boris Kačan/KL-Photo

U biciklističkom roadtripu na hrvatski način stapaju se pitomi zeleni snovi Slavonije, iskrena divljina Kopačkog rita, mističnost Papuka, savršena vodena igra Plitvičkih jezera, okrutna priroda Velebita, beskonačna ljepota Kornata, raskošne plaže makarske rivijere, plemenita gordost vrha Sv. Juraj, vilinska tišina Učke i šarm zagrebačkog Gornjeg grada.

CRO Race
Boris Kačan/KL-Photo

Svake godine CRO Race u svijetu prati gotovo 200 milijuna gledatelja na šest kontinenata, a tijekom tisuću kilometara duge rute biciklistički fanovi na najoriginalnije načine pokazuju strast prema sportu i vrhunskim momčadima i vozačima poput Vicenza Nibalija ili Marka Cavendisha.

CRO Race
Boris Kačan/KL-Photo

Boje Slavonije promoviraju različita folklorna društva u narodnim nošnjama, u okolici Rijeke dobrodošlicu su im poželjeli glasni zvončari, a u Dalmaciji su ih bodrili omiški gusari.

CRO Race
Boris Kačan/KL-Photo

Jedna je od sjajnih stvari i natjecanje Kids CRO Race, gdje djeca od 9 do 12 godina na trenažerima voze virtualnu utrku. Tko zna, možda za nekoliko godina netko od tih mališana bude i pobjednik hrvatske biciklističke ljepotice.

Jedan od takvih sanjara bio je i Marin Ranteš (rođen 1995.), pobjednik prestižnoga ekstremnog Svjetskog kupa FISA BMX 2018. godine. Još kao dječak pokazivao je veliku strast prema sportu. Isprobao je nogomet, košarku, rukomet i stolni tenis, ali kada je dobio svoj prvi BMX, lopte, reketi i ostali sportski rekviziti pali su u zaborav. Prve je korake napravio u baroknom Varaždinu, u početku su to bili street trikovi među elegantnim zgradama i palačama, a kada je grad dobio skatepark, Marin je predano nastavio brusiti svoje vještine. Nagrada u vidu dobrih rezultata stigla je ubrzo. Ovaj je Varaždinac ubrzo postao stalni član najboljih BMX biciklista svijeta, a uz trikove koje izvodi trebalo bi stavljati napis: ovo nemojte pokušavati kod kuće!

CRO Race
Boris Kačan/KL-Photo

Hrvatska je obećana zemlja za biciklizam, bez obzira na to je li riječ o profesionalnim cestovnim i ekstremnim utrkama ili samo o biciklističkom hedonizmu i otkrivanju mnogobrojnih ljepota i gastronomskih užitaka.

CRO Race
Boris Kačan/KL-Photo

Kao u velikom hitu grupe Queen, kada stignete u Hrvatsku, cijelo ćete vrijeme imati samo jednu misao: I want to ride my bicycle, bicycle, bicycle…

CRO Race
Boris Kačan/KL-Photo