Jezero Peruća: Oaza mira u kojoj se pripremaju veslački šampioni

Jezero Peruća: Oaza mira u kojoj se pripremaju veslački šampioni

U labirintima krša Dalmatinske zagore gdje moćna smaragdna rijeka Cetina juri kao da ne postoji sutra skriva se mjesto na kojem je moguće čuti simfoniju prirode. Jezero Peruća hrvatski je neotkriveni dragulj koji je izabran među 20 najljepših jezera u Europi. Ljudi ovdje dolaze uživati u čistom zraku, miru i tišini, otkrivati brojne biciklističke staze i kupati se u toploj vodi. No, osim po hedonizmu prirode Peruća je poznata kao mjesto na kojem su se stvarale hrvatske veslačke medalje. Brojni zaveslaji po mirnoj površini jezera donijeli su braći Sinković i Damiru Martinu brojne trofeje na najvećim svjetskim regatama, svjetskim i europskim prvenstvima te olimpijskim igrama.

Sinkovic Peruca
Marjan Radović/ Red Bull Content Pool

Braća Sinković iz Zagreba najbolja su muška posada u izboru Svjetske veslačke federacije za 2019. godinu, a u karijeri su osvojili dvije olimpijske medalje, osam medalja na svjetskim prvenstvima i pet medalja na europskim prvenstvima u tri različite klase. Od ukupno 15 osvojenih medalja u karijeri posebno im je srcu priraslo zlato koje su osvajali deset puta. Martin i Valent Sinković zaljubili su se u ovaj prekrasan i težak sport kao tinejdžeri, a medalje na velikim natjecanjima počeli su osvajati već kao juniori. Valent je 2006. bio srebrni na SP-u, a godinu dana kasnije Martin je osvojio brončanu medalju. Od 2009. su s Damirom Martinom i Davidom Šainom bili članovi popularno nazvanog „CRO Expressa” – četverca na pariće koji je između ostalog osvojio olimpijsko srebro u Londonu 2012. i dva svjetska zlata.

Sinkovic Peruca
Tomislav Može/Red Bull Content Pool

U 2014. braća Sinković odlučila su promijeniti disciplinu, no pobjedničke su navike ostale. U dvojcu na pariće odmah su osvojili svjetsko zlato i postali prvi veslači koji su dionicu od dva kilometra odveslali za manje od šest minuta. U razdoblju od 2014. do 2016. dvojac na pariće postao je praktički privatna klasa braće Sinković. Svjetsko prvenstvo 2015. – zlato, Europsko prvenstvo i Olimpijske igre 2016. – zlato, a nakon takvih uspjeha Sinkovići su treći put odlučili promijeniti klasu. Kockasti dvojac bez kormilara nastavio je nizati uspjehe i pisati povijest svjetskog veslanja. Zasad su na pet medalja (dva zlata i srebro na SP-u te dva zlata na EP-u).

 

Treći član četverca iz Londona također je nastavio sjajnu karijeru u veslačkom samcu. Uz zlato i srebro na svjetskim prvenstvima, Vukovarac Damir Martin bio je glavni glumac u jednom od najnapetijih veslačkih „trilera” u povijesti. Tijekom finalne utrke na Olimpijskim igrama u Riju ušao je u cilj poravnat s Novozelanđaninom Mahéom Drysdaleom. Na koncu je o pobjedniku odlučivao fotofiniš, a hrvatski je veslač ostao bez zlata za sitnih pet tisućinki.

 

Hrvatsko veslanje „powered by” Peruća.