Vaterpolske „igre prijestolja”: kako su Jug i Divlja liga proslavili Dubrovnik

Vaterpolske „igre prijestolja”: kako su Jug i Divlja liga proslavili Dubrovnik

Moćne zidine koje godišnje privlače tisuće turista, elegantni Stradun na kojem je pravi užitak popiti piće i uživati u toplom mediteranskom suncu, Kraljev Grudobran u kojem se odvijala bespoštedna bitka za Željezni tron. Sve su to asocijacije na neke od najprepoznatljivijih simbola Dubrovnika. No hrvatski biser, osim bogate kulturne i povijesne baštine, poznat je i po prekasnim plažama. Banje, Šunj, Sveti Jakov i Danče samo su neke od morskih ljepotica koje su završile u brojnim svjetskim medijima, a ova posljednje spomenuta mjesto je gdje se 1923. godine rodio jedan od velikana svjetskog vaterpola – klub Jug.

Jug
VK Jug Adriatic osiguranje/DEAN TOŠOVIĆ

U sjeni prekrasnog parka Gradac s kojeg se pruža veličanstven pogled na tvrđavu Lovrijenac i Stari grad, na improviziranom igralištu na moru stvarala se povijest serijskog osvajača trofeja koji pune 33 godine nije poražen na svojem terenu (1924. – 1957)., a do danas je postao najtrofejniji hrvatski sportski kolektiv s nekoliko desetaka naslova.

Jug
VK Jug Adriatic osiguranje

Jug i vaterpolo uskoro su u Dubrovniku postali način života, a brojne generacije igrača osvajale su državne i europske naslove, medalje na Olimpijskim igrama, svjetskim i europskim prvenstvima.

Jug
VK Jug Adriatic osiguranje/DEAN TOŠOVIĆ

Boško Lozica, Frano Vićan, Veselin Đuho, Goran Sukno, Sandro Sukno, Mile Smodlaka, Maro Joković, Ognjen Kržić, Luko Vezilić i Pavo Marković samo su neka od imena vaterpolskih genijalaca koji su proslavili dubrovački vaterpolo, a zlatnim je slovima u povijest kluba upisana generacija iz 2016., koja je u jednoj godini osvojila čak pet trofeja (europska Liga prvaka, Europski superkup, hrvatsko prvenstvo, Kup Hrvatske, Jadranska liga).

Jug
VK Jug Adriatic osiguranje

Od 1961. Jug iz mora seli u bazen u Gružu, gdje nekoliko tisuća ljudi svaku utakmicu pretvara u praznik vaterpola i sporta.

Divlja liga
Željko Tutnjević

Osim fenomenalnih Jugovih uspjeha, Dubrovnik je sportski poznat i po jedinstvenom svjetskom amaterskom natjecanju u vaterpolu poznatijem pod nazivom Divlja liga. Nastala je davne 1922. godine, a za njom Dubrovčani, u skladu s nazivom, „podivljaju” tijekom ljetnih mjeseci. Riječ je o prvenstvu dubrovačkih kupališta koje je organizirano na opušteni mediteranski način na improviziranim terenima na moru, često između usidrenih brodova. Divlju ligu smiju igrati samo oni koji su rođeni ili žive na području dubrovačke općine, nema kotizacija, nema novčanih nagrada, ali igra se za prestiž. Finale u staroj gradskoj luci, popularnom Portu, posebna je čast za svakog vaterpolista. Divlja je liga za Dubrovčane religija kao što je za Splićane picigin. Stoga ne čudi kako je tijekom utakmica nastala i duhovita uzrečica kako Dubrovčani prvo nauče plivati, a tek onda hodati…